RUSIJA ODOBRILA TORLAKOVU VAKCINU: Srpski Sputnjik V prošao sve rigorozne provere, Srbija kreće sa proizvodnjom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2021, 13:56

RUSIJA ODOBRILA TORLAKOVU VAKCINU: Srpski Sputnjik V prošao sve rigorozne provere, Srbija kreće sa proizvodnjom!

U Srbiju uskoro stiže veća količina komponenti za početak proizvodnje vakcine Sputnjik V

 Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na "Torlaku" i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina "Sputnjik V", saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Srbija će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu "Sputnjik V".

Validacione serije vakcine iz "Torlaka" prošlog meseca su poslate na proveru u Institut Gamaleja, podsetio je Popović, koji je i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom.

- Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom - istakao je Popović, a navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Popović je rekao i da je to velika vest za Srbiju, koja će ponovo postati sila u proizvodnji vakcina.

- To je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana - ukazao je ministar.

On je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine "Sputnjik V".

- Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv korona virusa - rekao je Popović.

On je zahvalio predsedniku Vučiću na podršci u ovom važnom projektu za Srbiju, celoj vladi, Institutu "Torlak", njegovom rukovodstvu i zaposlenima, kao i svima drugima koji su verovali da će ovaj trenutak doći i da će Srbija, uz pomoć ruske braće, proizvoditi na svojoj teritoriji vakcine protiv korona virusa.

Direktor Instituta "Gamaleja" Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku.

On je ukazao da je Institut "Torlak" renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Gintsburg je zahvalio Popoviću na poverenju koje srpski narod i državno rukovodstvo ukazuju vakcini "Sputnjik V", a koju je razvio Institut Gamaleja, istakavši da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto.

On je prihvatio poziv Popovića da poseti Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.