RUSIJA I KINA JAČAJU VOJNU SARADNJU: Imaju li Amerikanci razlog za PANIKU? (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2019, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSIJA I KINA JAČAJU VOJNU SARADNJU: Imaju li Amerikanci razlog za PANIKU? (FOTO)

Vojna saradnja Rusije i Kine - poruka Americi

Kina i Rusija, svaka iz svojih razloga, zainteresovane su za jačanja svake, pa i vojno-tehničke saradnje, a obe zemlje time šalju i važnu poruku Sjedinjenim Državama, kažu ruski eksperti povodom izjave ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva pomaže Pekingu da napravi sistem upozorenja na raketni napad.

Više o tome možete pročitati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << KLIKOM OVDE.

Gostujući na Međunarodnom klubu Valdaj, Putin je ocenio da će sistem kakav zasad imaju samo Rusija i SAD značajno povećati odbrambenu sposobnost Kine.

Ovo je prva zvanična potvrda saradnje Rusije i Kine u oblasti sistema strateške odbrane. Vojni ekspert Boris Rožin objašnjava da ima dosta faktora koji utiču na intenziviranje vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

- Kina je zainteresovana da dobije pojedine tipove naoružanja i za pristup tehnologijama u kojima je zasad još značajno iza Rusije. To se tiče i naoružanja iz oblasti visokih tehnologija. Za Kinu je ta saradnja veoma korisna jer joj omogućava da smanji zaostajanje i za Rusijom, i za Sjedinjenim Državama - kaže Rožin.

On napominje da za Rusiju, s druge strane, vojna saradnja s Kinom nije samo pitanje novca.

Putin says Russia is helping China to develop an anti-missile early warning system https://t.co/Q8eI8JwHIo

— Bloomberg (@business) October 3, 2019

- To je i pitanje jačanja političkih i ekonomskih veza s Kinom. U svetlu sukoba SAD i Rusije Moskva time pokazuje da u svetu postoje veoma ozbiljni akteri s kojima može da gradi političke, ekonomske i vojne odnose. Za Zapad je ta alijansa u nastajanju veoma neprijatna jer partnerstvo Rusije i Kine potkopava globalističke planove o totalnoj hegemoniji SAD i zemalja Zapadne Evrope - ocenjuje Rožin.

Vojni analitičar Andrej Golovatjuk podseća da Rusija i Kina već dugo razvijaju saradnju ne samo u ekonomskoj, već i u vojnoj sferi.

Početak saradnje u vojno-tehničkoj oblasti označila su agresivna dejstva SAD koje su pokušale da uspostave svoj svetski poredak. Jedine dve zemlje koje su se tome suprostavile bile su Rusija i Kina. Istovremeno, ni Moskva ni Peking odavno nemaju nikakve međusobne teritorijalne pretenzije, a lideri dve zemlje o tome govore, između ostalog i u vezi s temom jačanja vojne saradnje - objašnjava ekspert.

Golovatjuk napominje da će savremena ruska dostignuća na planu protivraketne odbrane biti korisna Kinezima.

- Ne otkrivajući nikakve tajne, naši vojni stručnjaci pomoći će Kini da izgradi svoj protivraketni sistem. U poslednje vreme učestali su agresivni ispadi SAD prema Kini, koja shvata da joj može pretiti i napad - ističe sagovornik.

Važan faktor za intenziviranje vojno-tehničke saradnje između Pekinga i Moskve svakako je raspad sistema sporazuma o ograničenju ofanzivnog nuklearnog naoružanja, smatra Boris Rožin.

- Kina je i te kako zainteresovana da ojača svoje odbrambene potencijale u slučaju ozbiljnije konfrontacije sa SAD zbog situacije u Hongkongu i na Tajvanu, kao i zbog drugih pitanja. Kinezi razvijaju i aktivno grade svoje oružane snage, i kopnene, i pomorske, a Rusija, čineći im uslugu ove vrste, pravi ozbiljan korak u susret Kini, koja će to umeti da ceni. Rezultat će verovatno biti širenje i ekonomske saradnje, veći broj zajedničkih manevara i intenziviranje bilateralne saradnje - uveren je Rožin.

TEMPIRANA BOMBA! Dve zemlje, ogromna mržnja i GOMILA NUKLEARNIH BOMBI: Da li će na ovom mestu izbiti Treći svetski rat? (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.