RUSI KRENULI U OSVAJANJE VENERE: Projekat će biti vredan više od sedam miliona dolara

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2021, 10:37

RUSI KRENULI U "OSVAJANJE" VENERE: Projekat će biti vredan više od sedam miliona dolara

Lansiranje je planirano 2029. godine

Rusija je počela da radi na kosmičkom aparatu "Venera D" koji je namenjen za ispitivanje površine Venere.

Kako je saopšteno iz Instituta kosmičkih istraživanja Ruske akademije nauka, radi se o pilot-projektu. .

Finansijska sredstva za preliminarni dizajn biće izdvojena tokom ove godine a do 2025. godine biće potrebno oko 550 miliona rubalja (7,5 miliona dolara).

Automatska interplanetarna stanica "Venera-D" sastoji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se od orbitalnog aparata i aparata za sletanje čiji će zadatak biti kompleksno ispitivanje atmosfere Venere – njene površine, unutrašnje građe i plazme koja je okružuje.

Bilo je planirano da to bude zajednički rusko-američki projekat, ali je "Roskosmos" prošle godine saopštio da će to biti nezavisni nacionalni projekat.

Za "Veneru-D" biće upotrebljena osnovna struktura sovjetske stanice za sletanje primenjena u misijama "Venera" i "Vega".

U vreme SSSR ukupno je bilo 10 uspešnih misija na Veneru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.