RT: Zaboravite majku svih bombi, deco, upoznajte tatu

Izvor: B92, 14.Apr.2017, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Zaboravite "majku svih bombi", deco, upoznajte "tatu"

Moskva -- Nakon što se Amerika pohvalila bacanjem najveće nenuklearne bombe na terorističke mete u Avganistanu, nije dugo trebalo čekati na reakciju iz Rusije.

"Nemojte da vas zavaraju, Rusi poseduju nešto mnogo jače od američke 'majke svih bombi', GBU-43/B. Deco, upoznajte tatu", piše “Raša tudej”.

U članku se navodi kako su "oca svih bombi" Rusi razvili još 2007. godine, te kako je po pitanju snage i efikasnosti superioran nad američkom megabombom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Za razliku od američke bombe, ruska je lakša. Dok američka teži preko 8.200 kilograma, ruska je teška oko 7.000 kilograma.

Ruska megabomba eksplodira u vazduhu, spajajući se s atmosferskim kiseonikom, kako bi proširila područje zahvaćeno eksplozijom dok uništava mete. Gasovi u blizini detonacije izgorevaju, stvarajući vakuum, koji može povući predmete prema središtu eksplozije.

Prema napisima RT, Rusija je svoju megabombu testirala 2007. godine na nepoznatoj lokaciji, a ono što je eksplozija ostavila za sobom ličilo je na "površinu Meseca".

Aleksandar Ruškin, tadašnji zamenik čelnika ruskih oružanih snaga, kazao je kako je navedena ruska bomba po efikasnosti "ravna nuklearnim bombama".

Rusija dosad navedenu megabombu nisu nikad iskoristili u borbi.

Da podsetimo, bomba GBU-43/B MOAB, najveća nenuklearna bomba koju ima vojska SAD i koja "isporučuje" nepunih 11 tona eksploziva, bačena je na kompleks tunela i pećina i uništila je "tri nivoa tunela", kao i uskladišteno naoružanje i municiju. U pitanju je prvo korišćenje ove bombe u borbi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.