RSE: Vlada Srbije demantuje da izvozi oružje u Jemen

Izvor: N1 televizija, 07.Sep.2018, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RSE: Vlada Srbije demantuje da izvozi oružje u Jemen

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije nema saznanja o tome da je oružje proizvedeno u Srbiji završilo u Jemenu, državi na jugu Arapskog poluostrva u kojoj već treću godinu traje oružani sukob, preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Dozvole za izvoz u Jemen se ne izdaju", stoji u odgovoru koji je putem mejla upućen RSE iz Ministarstva nadležnog za izdavanje dozvola za izvoz oružja iz Srbije.

Oružje proizvedeno u Srbiji je proteklih meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << uočeno na fotografijama pripadnika obe strane uključene u sukob u Jemenu, državi koja je pod režimom sankcija UN na uvoz oružja.

Ministarstvo je navelo da se Srbija prilikom izdavanja dozvola za izvoz naoružanja posebno rukovodi pravilima da ne dozvoljava izvoz u zemlje koje su pod embargom UN, EU i OEBS, kao i da u obzir uzima i sankcije koje sprovode SAD i Rusija.

Na pitanje da li Srbija izvozi pušku Zastava M93 i u koje države, rečeno je da je Srbija tokom 2017. godine i od 1. januara do 1. septembra ove godine ukupno izdala 13 dozvola za izvoz koje su za predmet (najčešće pored ostale robe) imale pušku M93 proizvođača Zastava oružje a.d. Kragujevac.

"Dozvole su izdate za izvoz u zemlje članice EU (Češka, Bugarska), kao i u Alžir, Ujedinjene Arapske Emirate i Kraljevinu Saudijsku Arabiju", piše u odgovoru Ministarstva.

U Ministarstvu takođe navode da od svakog dobavljača traže potvrdu o prijemu oružja, kojom nadležni organi države kupca ili kranjeg korisnika potvrđuju da im je oružje po izdatoj dozvoli isporučeno.

Ministarstvo je istaklo da od momenta isporuke Srbija nema daljih mogućnosti za proveru da li i gde to oružje može biti preusmereno ilegalno, što je isključiva odgovornost države krajnjeg korisnika.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vlada Srbije tvrdi da nije odgovorna za oružje u Jemenu

Izvor: Danas, 07.Sep.2018

Ministarstvo trgovine, turzima i telekomunikacija u Vladi Srbije nema saznanja o tome da je oružje proizvedeno u Srbiji završilo u Jemenu, državi na jugu Arapskog poluostrva u kojoj već treću godinu traje oružani sukob, saznaje Radio Slobodna Evropa. Članak Vlada Srbije tvrdi da nije odgovorna...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.