RS: U sredu proslava Dana republike, jake mere bezbednosti

Izvor: B92, 08.Jan.2019, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: U sredu proslava Dana republike, jake mere bezbednosti

Republika Srpska u sredu proslavlja Dan republike, a centralni događaj biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci.

U sredu naveče biće održana i svečana akademija u Sportskoj dvorani "Borik", a potom prijem u Administrativnom centru Vlade.

Predviđeni su i tradicionalni prijemi kod predsednika RS, polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Vojske Republike Srpske i borcima NOR-a, na Spomen-kosturnicu, Spomenik banjalučkim bebama, kao i na spomen-obeležje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivšem predsedniku RS Milanu Jeliću.

Planirana je i dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Jedna od dolikovanih je i srpska premijerka Ana Brnabić, kpjoj će biti uručen Orden Republike Srpske na lenti.

Olukom gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića u centru grada danas i sutra biće privremeno zatvoreno više od stotinu ugostiteljskih objekata.

Iz MUP RS saopštili su da će u gradu biti pojačane mere bezbednosti.

Građanima je preporučeno da ne nose ruksake i torbe i da kod sebe imaju neki identifikacioni dokument.

Predstavnici medija obavezni su da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, saopšteno je iz MUP RS.

Ustavni sud BiH je novembra 2015. godine proglasio neustavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS - Sveti arhiđakon Stefan.

U RS je potom održan referendum na kome su građani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

Potom je RS ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

U hotelu Holidej in u Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike BiH usvojili su Deklaraciju u proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i od tada se 9. januar obeležava kao dan RS.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.