RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU! Novi uslovi pri UPISU u obdanište! I za privatne vrtiće od sada OVA PRAVILA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2019, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU! Novi uslovi pri UPISU u obdanište! I za privatne vrtiće od sada OVA PRAVILA!

Iz Sekretarijata poručuju da nije istina da se ukidaju odbijenice i subvencije, ali da će biti izmena u ostvarivanju prava na boravak deteta u predškolskoj ustanovi

Ove godine pri upisu dece u državne i privatne vrtiće važiće nova pravila.

Iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu ističu da nije istina da se odbijenice i subvencije ukidaju.

Sve zavisi od budžeta

- U januaru i februaru nije izdata nijedna zato što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je uvedena novina, a to je da ih od početka ove godine izdaje Sekretarijat. Oformljena je komisija za odbijenice koja zaseda svakog petog u mesecu i odlučuje o broju odbijenica za dati mesec. Dakle, roditelji predaju zahtev predškolskim ustanovama, one nama dostavljaju zahteve i onda komisija odlučuje - objašnjavaju iz Sekretarijata.

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, kaže da će se odbijenice izdavati na mesečnom nivou, kao i da će se broj odobravati u skladu sa budžetom.

- To nikako ne utiče na 17.000 dece koji su već u sistemu subvencije, novina se odnosi samo na izdavanje novih odbijenica. Važno nam je da prednost pri upisu imaju oni kojima je vrtić neophodan, jer je pomoć Grada prvenstveno i namenjena njima. Ove godine najavljeno je i oko 3000 novih mesta u novim državnim vrtićima, što je ogromno povećanje, tako da će slobodnih mesta biti i nema potrebe za panikom - naglašava Gak.

On napominje da do pre tri godine pogodnost subvencija nije postojala, a da je od početka projekta skoro sedam milijardi dinara isplaćeno roditeljima na ime refundacije.

Prijavite gde hoćete

- Potrebno je da se balansira sa budžetom, jer mora da se ulaže u razvoj državnih vrtića, a ne samo u subvencije. Još jedna novina je da će pri upisu važiti ista pravila za državne i za privatne vrtiće, što će značiti da oba roditelja moraju biti zaposlena i prilikom konkurisanja za privatne ustanove -ističe Gak.

Gradski sekretar objašnjava da odbijenicu mogu da dobiju samo oni koji su odbijeni za državni vrtić i dodaje da roditelji imaju pravo da konkurišu na svih 17 opština, ali da će pri upisu imati prednost na onoj opštini na kojoj su prijavljeni .

-Ukoliko roditelji konkurišu samo na jednoj opštini za upis u državnu ustanovu, a desi se da nema mesta na toj opštini, u tom slučaju mogu da čekaju da se oslobodi neko mesto. Ukoliko ne žele da čekaju, imaju pravo da podnesu zahtev za izdavanje odbijenice kako bi ostvarili pravo na subvenciju - zaključuje Gak.

Dokumentacija za upis

Osim upitnika koji roditelji popunjavaju, potrebno je da se dostavi i dokumentacija za upis, i to:

-izvod iz matične knjige rođenih, kao i izvod za svu decu u porodici, ako imate više dece, potvrda Doma zdravlja da je dete sposobno za boravak u kolektivu, potvrde da su oba roditelja u radnom odnosu, za vlasnike preduzeća potrebna je foto-kopija rešenja o upisu u registar, za one koji upisuju treće ili četvrto dete potrebne su foto-kopije izvoda za sve troje, odnosno četvoro dece.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.