RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Besplatni udžbenici za 84.000 đaka, evo ko ima pravo da DOBIJE KNJIGE

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Avg.2019, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Besplatni udžbenici za 84.000 đaka, evo ko ima pravo da DOBIJE KNJIGE

Nakon što reditelji predaju potrebnu dokumentaciju, škola obaveštava informacionu bazu "Dositej"

Ovogodišnje besplatne udžbenike dobiće 84.000 učenika, a pravo na udžbenike imaju đaci iz socijalno ugroženih porodica, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i učenici koji su treće ili svako naredno rođeno dete, pod udlovom da su starija deca u sistemu obrazovanja Republike Srbije.

Da biste dokazali da ispunjavate uslove da vaše dete dobije besplatne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << udžbenike neophodno je da školi dostavite sledeću dokumentaciju - za učenike iz materijalno ugroženih porodica dajete rešenje nadležnog centra za socijalne novčane pomoći, za treće i svako naredno dete predajete potvrdu obrazovne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta, to je dokument kojim potvrđuje da prvo i drugo dete pohađaju osnovnu i srednju školu ili fakultet i dobijate ga u školi, odnosno na fakultetu koje vaše dete pohađa.

Za decu koje se školuju po IOP (individualni obrazovni plan) dokumentacija nije potrebna jer škola poseduje podatke o tim učenicima.

Nakon što roditelji predaju potrebnu dokumentaciju, škola obaveštava informacionu bazu "Dositej" koja je još pre mesec dana dala uputstvo školama kako da popunjavaju i unose podatke o deci, odnosno roditeljima, koji ispunjavaju uslove koju su propisani zakonom da bi deca ostvarila maternji jezik, svet oko nas i strani jezik.

Đaci od petog do osmog razreda dobiće udžbenike za matematiku, srpski jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković rekla je da će ove godine, kao i prošle, besplatne udžbenike dobiti oko 84.000 učenika, kao i da se u proseku smanjuje broj socijalno ugroženjih porodica, a da veći deo udžbeničkih kompleta zapravo odlazi u porodice sa višečlanom decom.

- Za sada imamo oko 84.000 učenika, ali još nismo zatvorili aplikaciju, jer se dešava da roditelji  naknadno dostave podatke. Nabavimo i oko 10 odsto više za biblioteke, u slučaju da roditelji iz nekog razloga nije aplicirao na vreme u školi, onda ima mogućnost da utzme iz školske biblioteke - navela je ona i dodala da je njihov posao da urade javnu nabavku, da kasnije izdavači knjige dodtave školama, škole roditeljima.

Pogledajte rezultate

Hteli sekirama protiv topova: Zašto je ova bitka SRPSKE VOJSKE posebna? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.