RODITELJI, NEMAČKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Sport može i da naškodi detetu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2019, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RODITELJI, NEMAČKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Sport može i da naškodi detetu!

Šokantno upozorenje nemačkih lekara: sportske aktivnosti mogu da naškode deci i njihovom zdravlju.

Baš kao što mogu da pomognu ako ih dozirate, mogu imati i veoma štetne posledice. Poruka najeminentnijih nemačkih stručnjaka, izrečena na konkursu specijalista ortopedije i traumatologije, a sa kojom se slažu i srpski lekari, glasi: deci i adolescentima nedeljno bi trebalo omogućiti najmanje 2 dana bez treninga, deca ne bi trebala da treniraju više od tri ili četiri sata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << istog dana, a godišnje im se preporučuje dvomesečmna kontinuirana pauza od treninga.

- Više treniranja od navedenog ne samo da povećava rizik od akutnih povreda, već prečeste povrede, povrede kostiju i zglobova kod mladih nogu mogu da rezultiraju raznim nepravilnostima u razvoju ili, u najtežim slučajevima, poremećajima popuit osteoartritisa – objašnjavaju lekari.

Posebno su, kažu, ugroženi mladi sportisti koji se takmičarski bave sportom. Međutim, i svi oni koji se sportom bave rekreativno mogu da zadobiju teže povrede. Preterano naporni treninzi i preintenzivan sportski aranžman kod dece rezultiraju i većim brojem povreda.

Činjenica je da sve više dece danas provodi previše vremena pred kompjuterom ili televizorom, na šta se svakodnevno upire prstom, ali istovremeno se sve više dece uključuje u intenzivne sportske treninge, što takođe nije dobro, zaključuju nemački lekari.

Jedan od najpoznatijih srpskih ortopeda prim. dr Nenad Lujić nemačke zaključke komentariše zanimljivom paralelom:

- Da je naporno trčanje jako dobro i da produžava životni vek, to bi značilo da poštari žive večno. Malo je šaljivo, ali bi trebalo i da se zapitamo do koje mere bavljenje sportom ostavlja posledice po zdravlje. Da intenzivno bavljenje sportom često šteti deci, prvi put se zaključilo osamdesetih godina u Rumuniji, gde su treneri maltene masakrirali gimnastičare, iz tog doba je čuvena Nađa Komaneči... Novac koji prati priču uspešnosti opovrgava sve i borba je jako komplikovana – objašnjava doktor i dodaje:

- Treneri su svuda ambiciozni, žele uspeh, žele da se odlepe od juniorskih selekcija, decu treniraju terajući ih na ozbiljne napore, kojima nisu dorasla. Gimnastika i tegovi su pogubni za decu pre 21. godine, dotad sme da se trenira samo svojom težinom. Takođe, dete koje ima bilo kakav problem u rastu i razvoju koji nije ispitan kako treba, imaće problem ako uđe u neki ozbiljniji sport. Preambiciozni roditelji imaju ogromne nade, međutim, često ta deca nisu pripremljena kako treba.

Prihvatljiv trenin za dete je otprilike fizičko vaspitanje, pojašnjava Lujić.

- To deca mogu da postignu u dva, tri treninga nedeljno, po 45 minuta, a ne da terate devojčicu od 14 godina koja je dobila menstruaciju, u salu sa tegovima i to bez kontrole. Ovo je jako opsežna i kompleksna tema. Moj stav je da trening mora da vodi trener čiji je cilj fizički razvoj i kontrola dece, a ne osvajanje određenih rezultata u sportu – zaključuje primarijus.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.