RODITELJI BESNI I ZBUNJENI: Američki grad otvara škole nakon što ih je pre mesec dana zatvorio

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 12:44

RODITELJI BESNI I ZBUNJENI: Američki grad otvara škole nakon što ih je pre mesec dana zatvorio

Školski sistem će ponovo omogućiti roditeljima da pet dana u nedelji šalju decu u školu.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio najavio da će ponovo otvoriti osnovne škole, zbog čega se suočava sa kritikama da više brine o restoranima i barovima nego o deci, pošto ih je pre samo pola meseca vratio kućama.

Bil de Blazio je najavio da će srednje škole ostati zatvorene, ali da će gradska vlast revidirati odluke koje su primorale osnovce da napuste škole, što, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako smatra, značajno šteti njihovom obrazovanju i mentalnom zdravlju.

De Blazio je istakao da će biti ukinuto uspostavljeno pravilo po kojem se škole zatvaraju kada procenat pozitivnosti na nivou grada pređe prag od tri odsto.

Školski sistem će ponovo omogućiti roditeljima da pet dana u nedelji šalju decu u školu, čime će biti okončan takozvani hibridni sistem školovanja. Planirano je da se učenici vrate u škole od 7. decembra.

- Šta god se bude dešavalo, želimo da ovo bude plan za dalje. Znamo ono što letos nismo znali, sada imamo iskustva sa virusom - rekao je De Blazio na konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Njujorka je odlučio da vrati decu u škole iako je sedmični procenat pozitivnosti dostigao 3,9 odsto - znatno iznad nekadašnjeg praga zbog kojeg je školski sistem zatvoren 18. novembra.

Guverner države Njujork Entoni Kuomo, koji često nije imao isti pogled na borbu protiv koronavirusa kao gradonačelnik, ovoga puta je podržao De Blaziov plan.

Kako broj zaraženih u SAD raste poslednjih nedelja, neki gradovi, poput Filadelfije, odložili su povratak dece u školu, dok mnogi drugi, kao što je Los Anđeles nisu ni imali u planu ništa slično. Mnogo je dece koja u školi nisu bila još od marta.

Zatvaraj, otvaraj, zatvaraj, otvaraj...

Bil de Blazio je još letos odlučio da Njujork postane prvi veliki grad u Americi koji je otvorio škole u vreme pandemije.

Nakon što je niz logističkih i političkih problema primorao gradonačelnika da dva puta odloži otvaranje škola, to se krajem septembra konačno dogodilo, ali nije potrajalo duže od nekoliko nedelja.

Mnogi roditelji su bili zabrinuti kada su škole ponovo zatvorene, ali je i gradonačelnikova iznenadna promena plana takođe naišla na kritike, pošto mnogima nije jasno šta se to promenilo za samo pola meseca i zašto je uopšte odlučeno da škole budu zatvorene, ako se sada ponovo otvaraju.

Njujorške škole imale su izuzetno niske stope pozitivnosti na testovima tokom otprilike osam nedelja koliko su bile otvorene ove jeseni, pa se očekuje da će i sada, uz strogo poštovanje mera, ostati bezbedne za decu.

Kada se osnovne škole ponovo otvore, grad će znatno povećati broj testova. Učenici i nastavnici će biti testirani jednom nedeljno.

Učenicima neće biti dozvoljeno da prisustvuju nastavi ukoliko roditelji ne potpišu saglasnost da mogu redovno biti testirana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.