RHMZ upozorava: Na snazi narandžasti meteo-alarm,nevreme u BG, Valjevo pod vodom

Izvor: B92, 29.Maj.2019, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RHMZ upozorava: Na snazi narandžasti meteo-alarm,nevreme u BG, Valjevo pod vodom

U Srbiji se zadržava nestabilno vreme sa čestom pojavom pljuskova i grmljavina, uglavnom na severu i istoku zemlje. U Beogradu nevreme s kišom i grmljavinom.

Kako je objavljeno na sajtu RHMZ, moguća je i pojava grada.

RHMZ je upozorio da se danas intenzivniji pljuskovi očekuju na severu zemlje, lokalno sa količinom padavina i više od 20 litara po metru kvadratnom za 3 sata, uz mogućnost kratkotrajnih vremenskih nepogoda.

Za Srem, Banat i Bačku na snazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je narandžasti meteo-alarm zbog najavljenih padavina i grmljavine.

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike, takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratite savete koje daju nadležne državne službe, objašnjeno je na sajtu RHMZ.

Meteorolozi prognoziraju promenljivo oblačno, toplo i nestabilno vreme, mestimično s kišom i pljuskovima s grmljavinom, uglavnom posle podne i uveče, intenzivnijim na severu zemlje gde su ponegde moguće i kratkotrajne vremenske nepogode.

Prema poslednjem upozorenju RHMZ-a, takvo vreme se očekuje do 5. juna.

aka kiša praćena sugradicom i vetrom zahvatila je Valjevo, obilne padavine koje su najavljivane danas nisu zaobišle ovaj grad.

Više prilaznih saobraćajnica je pod vodom a poplavljeno je i nekoliko kuća, javlja Rina.

Velika količina vode koja se nalazi na kolosecima glavnih saobraćajnica grada, znatno otežava kretanje i funkcionisanje, kako vozača tako i građana.

Nevreme praćeno gradom pogodilo je ranije danas Suboticu i okolinu, a kasnije se spustilo ka Beogradu, koji su pogodle obilne padavine praćene grmljavinom.

Na društvenim mrežama na slikama i snimcima iz Subotice i okoline vide se razmere nevremena koje je protutnjalo kroz ovaj grad i preko severa Vojvodine, gde su bile ogromne količine padavina.

Internet portal "subotica.com" preneo je da su gradonosni oblaci koji su naišli sa jugozapadne strane i kretali se preko Subotice, dalje prema Kelebiji, Horgošu i Kanjiži, razbijeni jakom protivgradnom odbranom.

Ipak, mestimično je pao grad, ali slabog intenziteta.

Na Paliću je sitan grad padao oko tri minuta, a instrumenti su zabeležili da je prateći pljusak za desetak minuta napravio vodeni talog između 18 i 20 litara po kvadratu.

Na području Subotice grad je počeo da pada nešto iza 13.30 časova, a u narednih pola sata palo je oko 11 litara kiše po kvadratnom metru, neveo je subotički portal.

RHMZ izdao je upozorenje da će se do 5. juna zadržati nestabilno vreme sa čestom pojavom pljuskova i grmljavina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.