REVOLUCIONARNO OTKRIĆE! Napokon otkriven LEK protiv RAKA! Ispisuje se NOVA ISTORIJA ČOVEČANSTVA! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2018, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE! Napokon otkriven LEK protiv RAKA! Ispisuje se NOVA ISTORIJA ČOVEČANSTVA! (FOTO)

Zbog ovoga su dva naučnika dobila i Nobelovu nagradu.

Nobelova nagrada za medicinu dodeljena je dvojici naučnika koji su pronašli revolucionarni novi način za lečenje raka.

Američki naučnik Džejms Alison i japanski Tasuku Honjo otkrili su da imuni sistem tela može biti uključen u rak, odnosno može ga napasti, što označava veliki proboj u borbi protiv ove bolesti.

Profesor Alison proučavaoje  protein koji funkcioniše kao kočnica u imunom sistemu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Shvatio je potencijal "otpuštanja" kočnice i oslobađanja imunih ćelija za napad na tumore i razvio ovaj koncept kao novi pristup za lečenje pacijenata.

Two scientists won the Nobel Prize in medicine for their work on cancer immunotherapy. Here's a visual explanation for how immunotherapy works: https://t.co/BLBDfhLGKm pic.twitter.com/ijzlI5NuLe

— NYT Health (@NYTHealth) October 1, 2018

Profesor Honjo je takođe otkrio protein u imunim ćelijama i takođe došao do zaključka da on funkcioniše kao kočnica, ali sa drugačijim mehanizmom delovanja.

- Terapije zasnovane na njegovom otkriću pokazale su se jako efikasnim u borbi protiv raka - saopštio je Nobelov komitet

Dvojica naučnika su dobila nagradu koja vredi 9 miliona švedskih kruna ili oko 800.000 funti.

American James Allison and Japan's Tasuku Honjo have won the 2018 Nobel Prize in Medicine for a pioneering approach to cancer treatment https://t.co/HTUE3SQc07

— CNN Breaking News (@cnnbrk) October 1, 2018

- Rak ubija milione ljudi svake godine i predstavlja jedan od najvećih zdravstvenih izazova čovečanstva. Podstičući inherentnu sposobnost našeg imunološkog sistema da napadne ćelije tumora, ovogodišnji Nobelovci su uspostavili potpuno novi princip za terapiju karcinoma", saopštio je Nobelov komitet.

Naučnici već duži vremena veruju da je moguće iskoristiti imuni sistem - koji ima glavni posao u pronalaženju stranih tela u organizmu i otklanjanja njih - i  ubaciti ga u kancerogene ćelije u telu. Uprkos brojnim pokušajima, to je donelo svega nekoliko praktičnih rezultata, delom zato što "kočnica" u telu zaustavlja ćelije imunog sistema od napada na rak.

Ali otkrića dva nova Nobelovog laureata bila je način skidanja, odnosno otpuštanja" kočnice", što omogućava telu da napadne kancerogene ćelije.

Pratite nas na našem instagramu Srbijadanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.