REVOLUCIONARNO OTKRIĆE NAUČNIKA IZ NOVE GORICE: Krenuo Teslinim stopama, I USPEO U NEČEMU U ČEMU NIKO DO SADA NIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2019, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE NAUČNIKA IZ NOVE GORICE: Krenuo Teslinim stopama, I USPEO U NEČEMU U ČEMU NIKO DO SADA NIJE

Slovenački naučnik Matjaž Valant patentirao je svoj izum čuvanja električne energije koji bi privredi mogao da donese velike uštede.

Slovenački naučnik Matjaž Valant, rukovodilac laboratorije za istraživanje materijala i dekan Fakulteta za nauke o okolini iz Nove Gorice, patentirao je svoj izum čuvanja električne energije koji bi privredi mogao da donese velike uštede. Kako piše ljubljansko "Delo", Valantov izum rešava jedan od najvećih problema u energetici, a to >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je neuravnoteženost proizvodnje i potrošnje, zbog koje u sistemu mora doći do povremenog energetskog balansiranja i gubitka električne energije.

Ovaj izum, a reč je zapravo o konceptu koji će se nastaviti razvojem i izradom prvog prototipa, taj problem rešava "čuvanjem energije u oksidaciono-redukcionom potencijalu čvrste materije", navode slovenački mediji.

Taj postupak je ekološki neutralan, ekonomski povoljan i omogućava trajno čuvanje energije s većom energetskom gustinom od one koja se, na primer, nalazi u fosilnim gorivima.

Ugovor o prodaji patenta i njegovom korištenju Valant i Univeriztet na kojem radi potpisali su sa jednim privatnim preduzećem koje ima sedište u Šmarješkim toplicama, a koje ima strane investitore.

Upravnica te Nina Gramc firme izjavila je da će Laboratorija za istraživanje materijala koje vodi Valant za njih izraditi prvi funkcionalni prototip baziran na Valantovom patentu čuvanja energije.

- Taj prototip će definisati sve važne tehnološke, energetske i ekonomske parametre ove tehnologije - izjavila je Gramc.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.