REKORDAN ODZIV GRAĐANA: Svoje zdravlje proverilo više od 25. 000 ljudi

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2019, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REKORDAN ODZIV GRAĐANA: Svoje zdravlje proverilo više od 25. 000 ljudi

U okviru 16. akcije Ministarstva zdravlja, u nedelju, širom Srbije ostvaren je rekordan odziv

U okviru 16. akcije besplatnih preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja prekjuče je ostvaren rekordan odziv građana - svoje zdravlje je proverilo više od 25.570 građana, a njih 1.300 poslato je na lečenje.

Istovremeno, u nedelju je i najveći broj zdravstvenih ustanova, njih 216, otvorio svoja vrata za sve koji su želeli da dođu na preglede i analize.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zdravlja zahvalilo se svim radnicima zdravstvenih ustanova širom zemlje na uloženom trudu i posvećenosti, a građanima na podršci i strpljenju.

- Prekjuče do podneva je oko 750 građana Niša došlo da proveri svoje zdravstveno stanje, na tri različite lokacije. Pacijentima su nuđene četiri vrste tumor markera, a kliničar je određivao da li je pacijentima bio potreban tumor marker prostate, jajnika, debelog creva ili opšti - rekao je zamenik generalnog direktora KC Niš, profesor dr Vladan Ćosić.

Niška ORL klinika je ovog puta na preventivne preglede odgovorila punim kapacitetom.

- Pacijente je pregledalo sedam lekara, uz pomoć 10 sestara, a interesovanje je izuzetno, ne samo ljudi iz Niša već i iz drugih opština koje gravitiraju ka Nišu. Pacijenti su se najviše žalili na slabiji sluh, česta alergijska stanja, probleme s disanjem. Građanima moramo da omogućimo da lakše dođu do lekara i da što pre provere zdravlje - rekao je direktor niške ORL klinike dr Dušan Milisavljević.

Veliki je bio i odziv građana u Novom Sadu. Samo u Domu zdravlja je pregledan 261 građanin, s tim da su mnogi od njih uradili više analiza odjednom. Njih 90 je izmerilo nivo šećera u krvi, 102 je uradilo ultrazvučni pregled, a 159 je izmerilo visinu krvnog pritiska i uradilo EKG. Od ukupnog broja pregledanih, 13 pacijenata je poslato na lečenje, a samo pet nije imalo zdravstvenu knjižicu.

Pomoćnik ministra zdravlja dr Goran Stamenković posetio je u nedelju tokom trajanja akcije Zdravstveni centar Vranje. Tada je obavljeno 248 pregleda. Inernistički pregled TA i EKG je obavilo 94 ljudi, 65 je obavilo ORL pregled, a šećer u krvi je prekontrolisalo njih 89.

Od kada se organizuju besplatni pregledi pa do sada, pregledano je više od 300.000 građana Srbije, a kod više hiljada građana sprečeno je ozbiljno oboljenje.

BONUS VIDEO: NEVIĐENA DRAMA! Mladić krenuo da se BACI SA MOSTA - policajac ga uhvatio u poslednjoj sekundi, munjevitom reakcijom spasio život (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.