Putin vs Bajden, Putin vs Tramp, bez lomljenja pogače; Šta su bile razlike? VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 20:31

Putin vs Bajden, Putin vs Tramp, "bez lomljenja pogače"; Šta su bile razlike? VIDEO/FOTO

Sve oči sveta bile su uprte u sredu u Ženevu, pošto je taj grad u Švajcarskoj bio mesto susreta predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena.

Sastanak lidera dveju sila posebno je privukao pažnju medija i to u jeku zategnutih odnosa tih zemalja.

Čak je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao pre susreta da ovako loše nije bilo ni u vreme Hladnog rata.

"Napetostima“ pred sastanak dodatno su kumovale konstante optužbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bajdenove administracije da se Rusija mešala u američke izbore, kao i izjava lidera SAD koji je u martu u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz kazao da je Putin ubica.

Ruski lider mu je na to odgovorio prilično nonšalantno, poželevši mu dobro zdravlje.

Ipak, dva državnika su se u sredu sastali, rukovali i smešili jedan drugome na ulazu u vilu La Granž kod jezera u Ženevi. Sastanak je trajao pet sati, a neki analitičari su pažljivo posmatrali govor tela dva državnika. Njihov zaključak - uprkos osmesima pred kratko fotografisanje, nisu bili naklonjeni jedan drugome.

Posle susreta neizbežna je bila i analiza kako je izgledao susret Putina i Bajdena u poređenju sa 2018. godinom, kada se ruski predsednik u Helsinkiju sastao sa bivšim prvim čovekom SAD, Donaldom Trampom.

Kao što smo ranije naveli, odnosi Rusije i SAD značajno su oštriji sada i u vreme kada su se sastali Tramp i Putin. Od kada je Bajden stupio na funkciju predsednika, uveo je nove sankcije protiv Rusije zbog navodnih sajber napada i povrede ljudskih prava.

"Vašington post" ističe da je Trampova administracija takođe tokom svog mandata uvela sankcije Rusiji, ali one su imale mali efekat, a poznavaocima prilika posebno je "upalo u oči" da je nekadašnji predsednik SAD imao komentare u kojima je i hvalio ruskog lidera.

Bajdenov susret sa Putinom imao je sasvim drugi ton.

Poznavaoci prilika navode da Putin ima običaj da ga čekaju svetski lideri za sastanak, a u prilog toga ide podatak da je kasnio 45 minuta na formalni susret sa Trampom. Sa druge strane, prilikom susreta sa Bajdenom stigao je skoro na vreme, što su neki videli kao "malu pobedu" za američkog predsednika.

Iako se očekivalo da će diskusija Bajdena i Putina trajati do pet sati, tokom samita nije služen ručak, što je su neki protumačili da nije bilo simboličnog "lomljenja pogače". Razgovori su na kraju trajali oko tri sata.

Tramp i Putin su 2018. godine držali zajedničku konferenciju za medije u Helsinkiju, dok su se u sredu ruski i američki predsednik obratili "sedmoj sili" odvojeno.

"Ovo nije takmičenje ko može da bude bolji pred novinarima ili kako da posrame jedan drugog", izjavio je Bajden nekoliko dana pre sastanka.

Iako se Tramp najmanje pet puta susreo sa Putinom, mnogo toga u vezi njihovih sastanaka ostalo je misterija. Tokom samita u Helsinkiju, svi sem prevodilaca morali su da napuste prostoriju gde su Tramp i Putin razgovarali. "Vašington post" je, takođe, naveo da je posle susreta u Nemačkoj Tramp uzeo beleške prevodioca i tražio da detalji susreta ostanu tajna.

Sa druge strane, tokom sastanka u Ženevi, Bajden je bio na razgovoru sa Državnim sekretarom Entonijem Blinkenom tokom prve dve sesije razgovora, kao i sa savetnicima tokom drugog susreta. Putin je bio na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Putin i Bajden odvojeno su razgovarali sa novinarima posle samita, odnosno nije bilo zajedničke konferencije za medijie. Kako se navodi, oba državnika bila su saglasna u oceni da je samit "bio konstruktivan".

Uprkos tome, poznavaoci prilika smatraju da su tenzije očigledne, iako je delovalo da su razgovori protekli u pozitivnom tonu. Putin je nastavio da poriče da je zvanična Moskva povezana sa sajber napadima, i dodao da ruski opozicionar Aleksej Navaljni nema loš tretman.

Tramp je 2018. godine posle samita u Helsinkiju rekao da odnosi dve zemlje nikada nisu bili gori, te da se to promenilo posle sastanka. Sa druge strane, Bajden je posle susreta sa Putinom istakao da "moraju da postoje osnovna pravila puta kojih bi se svi pridržavali". Takođe, prvi čovek Amerike ponovio je da će SAD nastaviti da pokreću "pitanje osnovnih ljudskih prava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.