Putevi prohodni, saobraćaj usporen – sneg prestao da pada

Izvor: RTS, 16.Dec.2018, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putevi prohodni, saobraćaj usporen – sneg prestao da pada

Težak i vlažan sneg, koji je padao više od dva dana, nije izazvao veće probleme. Saobraćaj je usporen. Sedam sela u okolini Kladova nema struju. U Beogradu su najveći problem polomljeno drveće i grane.
U većem delu zemlje sneg je prestao da pada, svi glavni putni pravci su prohodni, potreban je oprez zbog mestimične poledice i magle. Prema upozorenju RHMZ-a u istočnim krajevima zemlje očekuje se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povećanje visine snežnog pokrivača. Ekipe putara su na terenu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da su putevi prvog prioriteta sve vreme tokom padavina bili prohodni.
"Trideset procenata ulica drugog prioriteta je očišćeno a ostale u narednom periodu biće očišćene. Od 2014. za vreme katastrofalnih nepogoda i poplava nismo imali ovako veliki broj stabala i grana koje su oborene. Ekipe Zelenila su na terenu i prioritet su ulice gde je drveće zaustavilo saobraćaj ili kretanje pešaka. Imali smo oko 400 prijava za 24 sata", kaže gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić za RTS.
Kaže da nas sutra očekuju minusi i nove padavine, zato oprez prilikom odlaska na posao i u školu bilo da idete autom ili pešačite.
"Grad će učiniti sve što treba da problema bude što manje", kaže Radojičić.
Gradonačelnik Beograda, obišao je radnike javnih preduzeća "Zelenila", "Čistoće", "Beograd puta" i "Parking servisa" na terenu, koji su angažovani na čišćenju snega i osposobljavanju grada. 
"Radilo je više od 2.000 ljudi bez prestanka, u tri smene, a 300 naših vozila i mašina je na terenu. Posuli smo oko 3.000 tona soli i agregata. I u ovom momentu ekipe su na terenu", istakao je gradonačelnik Beograda.
Sneg je prestao da pada i sada je lakše pristupiti ulicama drugog i trećeg prioriteta, preneo je Beoinfo.
Ekipe JKP „Zelenilo Beograd" su na terenu i bave se granama i banderama koje je sneg oborio.
"Sve gradske službe biće na terenu u tri smene"  
On je apelovao na građane da očiste sneg ispred svojih kuća i lokala.

Sutra je radni dan, putevi do škola i poslova su prohodni, ali molim sugrađane da budu strpljivi i oprezni, kazao je Radojičić.
"Moramo da sarađujemo i da zajedno rešimo ovaj problem, a sve gradske službe biće na terenu u tri smene dok se potpuno ne uspostavi funkcionalnost kako centralnih tako i rubnih delova grada. Očekuju nas minusi i nove padavine, zato sutra molim za oprez prilikom odlaska na posao i u školu bilo da idete autom ili pešačite", rekao je Radojičić.
Tokom vikenda na teritoriji grada palo je više od 70 litara padavina po metru kvadratnom, u toku 48 sati, snežni pokrivač je bio i do 50 centimetara. Sneg koji je pao je specifičan, izuzetno je mokar i težak. 
U glavnom gradu se očekuje temperatura i do minus osam u centru, a i nekoliko stepena niže u rubnim opštinama. 
Gradonačelnik ističe da će stanovi Beograđanima biti topli jer "Beogradske elektrane" i dalje greju bez prestanka. 
S druge strane, sa temperaturama u minusu, očekuje se povećanje broja pucanja cevi, ali su ekipe spremne da u najkraćem roku reaguju na probleme. Osvrnuvši se na to da je zbog snega bilo problema sa tramvajima i trolejbusima, gradonačelnik je naglasio da tramvajski saobraćaj ponovo funkcioniše.
Na području Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara, Valjeva, Zaječara i Knjaževca na kolovozu mestimično ima pet cantimetara snega i obavezna je zimska oprema.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.