Pupovac osudio spaljivanje lutke  stopolnog para u Imotskom

Izvor: RTS, 25.Feb.2020, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac osudio spaljivanje lutke  stopolnog para u Imotskom

Članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Milorad Pupovac iz SDSS-a i Goran Beus Rihemberg iz GLAS-a, osudili su spaljivanje lutke istopolnog para s detetom tokom karnevala u Imotskom, kao i napad na kliniku oftalmologa Nikice Gabrića.
Govoreći o napadu na kliniku Gabrića, koji je priznao da je mason, Pupovac je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da mora da bude zaustavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << percepcija da takve tajne organizacije čine stvari koje su iznad Ustava i zakona i manipulišu sudbinama pojedinaca, naroda i države.

"Napadi su sasvim sigurno povezani s političkim kampanjama koje su vođene i u Saboru, ali i medijskom prostoru", smatra Pupovac i napominje da je poznato da to nije jedino udruženje te vrste.
Komentirajući spaljivanje lutke istospolnog para s detetom, Pupovac je rekao da slanje te vrste poruka prema pripadnicima ranjivih populacija nije u tradiciji karnevala i ne doprinosi onome što Ustav i zakoni u Hrvatskoj jamče, a to je zaštita ranjivih grupacija.
Povodom polemike sa Hrvojem Zekanovićem iz HRAST-a oko Zakona o popisu stanovništva, Pupovac je naveo da ne deli isto mišljenje sa s Zekanovićem, ali da njegovo pravo na miran život kao i njegove porodice mora da bude apsolutno zašticeno.
Beus Rihemberg smatra da je u toku nova faza eskalacije govora mržnje u hrvatskom političkom i javom prostoru.
"Već, ne znam po koji put, upozoravamo da huškanje na društveni položaj i prava nacionalnih manjina i svih drugih manjinskih skupina vodi u novu fazu - nasilje", rekao je on.
Ocenio je da se sve kreće ka eskalaciji protiv privatnosti i bezbednosti, bezavisno do toga da li je reč o napadu na privatnost i porodičan mir poslanika Zekanovića ili napadu na kliniku.
"To je nedopustivo i može biti samo uvertira u ozbiljno nasilje", smatra Beus.
Tokom tradicionalne karnevalske povorke u hrvatskom gradu Imotskom, u kojoj građani maskirani šetaju gradom, u nedelju su spaljene lutke istopolonog para s detetom.
Paljenja lutke istopolnog para s usvojenim detetom u naručju na karnevalu u Imotskom izazvao je žestoke reakcije u Hrvatskoj. Vlada Hrvatske osudila je paljenje kao i predsednik Zoran Milanović. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.