Puč u Mjanmaru: Uhapšena Aung San Su Ći, vojska preuzima vlast. Proglašeno vanredno stanje FOTO

Izvor: B92, 01.Feb.2021, 03:10

Puč u Mjanmaru: Uhapšena Aung San Su Ći, vojska preuzima vlast. Proglašeno vanredno stanje FOTO

Predsednica vladajuće stranke Mjanmara Aung San Su Ći i visoki zvaničnici Nacionalne lige demokrata (NLD) uhapšeni su u raciji rano jutros po lokalnom vremenu.

Prema najnovijim informacijama, vojska je proglasila vanredno stanje na godinu dana.

Puč je usledio je nakon što su danima rasle tenzije između civilne vlade i jake vojne struje, za koju se verovalo da bi mogla da izvede vojni puč zbog nedavnih izbora za koje je vojska tvrdila da su dobijeni prevarom, javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

Portparol vladajuće partije Mio Niunt rekao je Rojtersu u telefonskom razgovoru da su lider partije i državni savetnik Su Ći, predsednik države Vin Mint i druge vođe NLD "odvedene" u ranim jutarnjim satima.

"Želim da kažem našim ljudima da ne reaguju ishitreno i da apelujem da se drže zakona", rekao je portparol i dodao da očekuje da će i on biti uhapšen.

Vojne pretnje i strah od vojnog puča zasenili su planirani početak rada parlamenta nakon izbora, navodi Rojters.

Vojska, u zemlji poznata kao "Tatmadav", u petak je na Fejsbuku saopštila da "kategorički negira" ometanje demokratske tranzicije i upozorila svestku diplomatsku zajednicu "da ne iznosi naprečac pretpostavke o stanju" u državi.

Saopštenje vojske dolazi dan nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u Mjanmaru.

Tom državom je, kako dodaje Rojters, vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mjanmar u vanrednom stanju, vojska preuzela vlast i uhapsila lidere zemlje

Izvor: VOA, 01.Feb.2021

Vojska Mjanmara preuzela je kontrolu nad zemljom i uvela vanredno stanje koje bi, kako su ukazale vojne snage, trebalo da traje godinu dana. Kao razloge svojih poteza vojska je navela navodne neregularnosti u vezi sa izborima održanim u novembru. Na vojnom TV kanalu Miavadi saopšteno je da će izbori...

Nastavak na VOA...

VOJSKA PREUZELA VLAST U MJANMARU: Uhapšeni visoki vladini funkcioneri, proglašeno vanredno stanje! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 01.Feb.2021

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.