Psihički nasilnici prete i iz pritvora dvosmislenim pismima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2019, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psihički nasilnici prete i iz pritvora dvosmislenim pismima

Izvršioci psihičkog nasilja u porodici neretko su neosuđivani i naizgled imaju jedan miran porodični život, međutim, praksa u radu tužilaštva pokazala je da zbog psihofizičkih predispozicija i pod određenim životnim okolnostima ispoljavaju verbalnu agresiju fokusirajući na svoju žrtvu.

Ova vrsta nasilnika takvo ponašanje vrlo često potvrđuje i dok je u pritvoru i to upućivanjem pisama, pesama i akronima žrtvi sa dvosmislenim i simboličnim značenjima, kažu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu koje ima višegodišnje iskustvo sa prevencijom i represijom nasilja u porodici.

Psihičko nasilje, kako smatra tužilaštvo, ne podrazumeva primenu fizičkog nasilja u smislu ugrožavanja telesnog integriteta.

Ono podrazumeva verbalne pretnje po život i telo i ugrožava spokojstvo člana porodice, i može biti i višeg intenziteta od fizičkog nasilja.

Za dokazivanje krivice optuženog za psihičko nasilje u porodici, u tužilaštvu smatraju da nije potrebno da budu dokazane posledice u vidu trajnih duševnih smetnji kod žrtve, već da je dovoljno da bude "nizak stepen ugroženog spokojstva", odnosno da je nastupila posledica aktuelnog stanja kao na primer, "aktuelna anksiozno-depresivna stanja".

Stepen ugroženosti spokojstva žrtve, takođe zavisi od strukture ličnosti, starosne dobi, relacije sa učiniocem, zatim postojanja nekih telesnih, somatskih bolesti, kao i od toga da li se radi o osobama smanjenog praga tolerancije ili emocionalne osetljivosti.

Prvo osnovno tužilaštvo je kao primer za ovakva krivična dela navelo slučaj S.L. koji je prekršio zabranu prilaženja i komuniciranja, tako što je supruzi nastavio da konstantno upućuje pretnje smrću.

Nakon kršenja zabrane sud mu je na predlog tužioca odredio pritvor, a vrlo brzo ga je osudio i na kaznu koju je tražilo tužilaštvo - 10 meseci zatvora, iako je bio neosuđivan.

Kod S.L. je psihološko - psihijatrijskim veštačenjem ustanovljen emocionalno nestabilan poremećaj ličnosti - impulsivni tip uz zloupotrebu alkohola i poremećaj navika ispoljen ponavljanim epizodama klađenja i kockanja, navode u tužilaštvu.

U drugom predmetu sud je takođe na predlog tužioca D.A. osudio na zatvorsku kaznu nakon samo dva suđenja jer je psihički maltretirala majku.

Takođe joj je izrečena mera bezbednosti - obavezno lečenje narkomana.

Tužilaštvo je takođe ukazalo na razliku između psihičkog nasilja kao oblika krivičnog dela nasilje u porodici i krivičnog dela proganjanje.

Prvo se ispoljava isključivo prema članu porodice, odnosno domaćinstva, upućivanjem pretnji koje žrtva shvata realno i ozbiljno i ima osećaj straha.

Kod proganjanja, izvršilac nastoji da se sa žrtvom stupi u kontakt protivno njenoj volji, odnosno kada je neovlašćeno prati, pokušava da se žrtvi približi, preti.

U ovom slučaju žrtva ne mora da ima osećaj straha.

Iz dosadašnje prakse tužilaštvo je zaključilo da su progonitelji uglavnom bili neosuđivani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.