Prvoklasnim opovskim bundevama supermaketi velika konkurencija

Izvor: RTS, 18.Okt.2018, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvoklasnim opovskim bundevama supermaketi velika konkurencija

U Opovu se 50-ak domaćinstava već decenijama bavi proizvodnjom bundeva. Ove godine su imali problema sa bolestima, ali su ipak zadovoljni kvalitetom robe, koju uglavnom prodaju na beogradskim pijacama. Ne prodaju se na veliko, jer su im supermaketi velika konkurencija.
Domaće bele bundeve, ili kako Banaćani vole da kažu – ludaje, gaji već treća generacija u porodici Gasenberger iz Opova. Kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su najbolje one od 20 do 30 kilograma, mada imaju i veće, poneke duguljaste i sitniju sortu zvanu "tamburica".

Rod je ove godine zbog bolesti nešto manji, ali zato je kvalitet onog što je ostalo prve klase.
Povrtar Željko Gasenberger kaže da je bilo dosta kiše u početnom stadijumu i da su biljke bile male.
"Čim ih je zahvatila plamenjača izvršio sam dva tretmana prskanja, ali malo su se teže oporavile od svega toga", kaže Željko.
Bundeve prodaju na beogradskim pijacama i to uglavnom isečene na kriške, po ceni od 60 do 80 dinara za kilogram.
"Uveli smo neke inovacije pre par godina. Nabavili smo neku mašinu koja renda bundeve. To se posle pakuje u kesice, vakumira i prodaje u svežem stanju", kaže Željko.
Blizina Beograda i zemljište bogato kalijumom pogoduju masovnijoj proizvodnji bundeve u Opovu.
Međutim, ne prodaju se na veliko, jer su im supermarketi velika konkurencija, a i nude im nepovoljne uslove za saradnju.
Predsednik Udruženja povrtara Veljko Josić podseća da je prvo neophodno zakupiti gondolu.
"Drugo, cenu vi dajete, ali jednom nedeljno morate da stavite akciju. Sve što im propadne, nije njima propalo nego nama, odbijaju novac, i na kraju, dugo se čeka da plate", ističe Josić.
Bundeve ostaju u dvorištima do prvog mraza, a onda ih smeštaju u šupu. U toku zime smeta im hladnoća i vlaga i zato mnoge propadnu. Rešenje bi bila hladnjača, ali to je za sada za opovačke povrtare preskupa investicija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.