Prvo da obrišem cipele pre zatvora! Moram da zapalim: Nikad otkriveni detalji POSLEDNJEG LETA SLOBE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2019, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prvo da obrišem cipele pre zatvora! Moram da zapalim": Nikad otkriveni detalji POSLEDNJEG LETA SLOBE!

Slobodana Miloševića čekala su tri helikoptera na aerodromu, ali i Kertis, tadašnji istražitelj Haškog suda

Kevin Kertis je Slobodana Miloševića u leto 2001. godine izručio Hagu. On je ispričao kako je tačno protekao taj sudbonosni let iz Beograda.

.

- Videlo se da je šokiran. Nikad nije pomislio da će se to dogoditi. Rekao sam mu ko sam, te da ću mu pročitati optužnicu. Odbio je da govori engleski, ali srećom, imao sam prevodioca. Pitao je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gde idemo, na šta sam odgovorio - u Hag - prisetio se Kertis u razgovoru za jednu hrvatsku televiziju.

- Najpre ću vam pročitati prava, a onda ću vas pretsresti. Rekao je: Upravo sam došao iz zatvora, zašto morate da me pretresete. Odgovorio sam: Sad ste moj zatvorenik i ja ću vas pretresti pre nego što se ukrcamo na bilo kakav let. Ukrcali smo se u vrlo veliki helikopter i odmah je počeo da govori engleski. Savršeno je govorio engleski. A onda je rekao: Želim da zapalim. Kazao sam mu da ne može da puši u helikopteru. Pokazao je na pepeljaru na podu i kazao da je on vlasnik helikoptera. Znao sam da helikopter nije njegovo vlasništvo, barem ne više - rekao je Kertis.

Pitao je Kertisa gde idu, na šta mu je ovaj odgovorio da idu u Tuzlu, što je Miloševića iznenadilo pa je napravio čudnu grimasu. Kad je izašao iz helikoptera, izvadio je peškirić iz džepa i očistio cipele. Milošević je počeo da hoda gore-dole po hangaru, a jedan snimatelj morao je da ga prati okolo. Milošević se okrenuo i rekao mu:

- Znaš, možeš i da zumiraš. Možeš da staneš tamo gde god ja idem, možeš ići za mnom - rekao je Milošević.

Pokušavao je da ga ponizi, uveren je Kertis. Onda je Milošević hteo u toalet, a jedan je bio i unutar hangara. Rekli su mu da može, ali pod uslovom da vrata ostanu otvorena i da ga haški istražitelji celo vreme snimaju. Videlo se da mu smeta, ali tako je na kraju i bilo. Nedugo nakon toga odleteli su u Holandiju i odveden je u zatvor.

Idućeg dana je Karla del Ponte, tadašnja tužiteljka, pozvala Miloševića kod sebe u kancelariju.

- Ne znam šta se dogodilo jer je bila nasamo sa njim. Nakon toga mi je rekla da niko neće razogarati sa njim. Zbog toga se nije ostvario plan da ga ja intervjuišem - naveo je Kertis.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.