Prvi sajam poljoprivrede u Vladimircima

Izvor: RTS, 06.Sep.2019, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi sajam poljoprivrede u Vladimircima

U Vladimircima kod Šapca, otvoren je Prvi sajam poljoprivrede. U toj opštini, poljoprivrednici se uglavnom bave ratarstvom, zastupljena je i plastenička proizvodnja, a poslednjih godina uvećavaju se zasadi voća.
Od kukuruza koji će početi da beru sledeće sedmice, ratari u Posavotamnavi očekuju dobar rod, a od prvog sajma u varošici, boljitak u poljoprivredi. Nabavka nove mehanizacije, želja je većine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << seljaka.

"Trebalo bi mi skoro sve, imam stari traktor 540 koji sam renovirao, doterao ga da valja, da bude ispravan tehnički na putu", kaže Jovan Radivojević iz Jalovika.
"To je gorući problem, imamo te subvencije državne, ovde je poljoprivredni kraj gde su mali posedi 3-4 hektara prosek, pa je onda tu problem da ljudi kupe novu mašinu", ističe Prodan Aranutović.
"Imamo dva hektara voća, imamo, kruške, šljive, kajsije, dunje", navodi Nataša Terzić iz Prova. "Prvi sajam, lepo iznenađenje, prijatno, Vladimirici do sada nisu imali ovakve manfestacije."
Pored iskusnih prodavaca koji na sajmovima trguju godinama, na manifestaciji u Vladimircima i poljoprivrednici koji svoje proizvode izlažu prvi put.
Dragan Lazić iz Vladimiraca proizvodi cveće:
"Ovo je provo izlaganje, i drago mi je što prvi put izlažem u svom mestu."
"Ja sam sada ovde video neke stvari koje se meni dopadaju", kaže Tomislav Bucalo iz "Nomeksa". "Ja često idem po svim sajmovima, pogovoto sa svojom robom, to je mnogo bitno da narod vidi tu novu mehanizaciju."
Iz skoromnog opštinog budžeta godišnje se za subencije u poljoprivredi izdvaja 27 miliona dinara. Za pet godina, iskopano je oko dvesta bunara za navodnjavanje, ističe Milenko Milinković, iz opštinske uprave: 
"Opština daje subvencije za bušenje bunara za navodnjavanje, dajemo subvencije za izradu atarskih puteva, njivske puteve radimo da bi poljorpivrednici lakše dolazili do svojih njiva. I pomažemo podizanje zasada voća, ove godine to nije bilo zbog tehnčih problema, ali sledeće godine nastavljamo sa subvencijom za podizanje zasada voća."
U opštini Vladimirici registrovano je 2.300 aktivnih poljoprivrednih gazdinstava. Uz sajam koji će postati tradicija, nadležni veruju da će se taj broj uvećati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.