Prvi put u Srbiji! ONLAJN SVEDOČENJE: Sud u Sremskoj Mitrovici odlučivao putem video-linka

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2018, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u Srbiji! ONLAJN SVEDOČENJE: Sud u Sremskoj Mitrovici odlučivao putem video-linka

Ovakav vid davanja iskaza uveliko smanjuje troškove i povećava bezbednost

Osuđenik P. B. iz Sremske Mitrovice, prvi je u Srbiji juče dao iskaz sudu video-linkom iz KPZ Sremska Mitrovica, povodom zahteva za onlajn otpust. Svedočenje je trajalo petanestak minuta, veza je bila odlična, a sudsko veće Osnovnog suda u ovom gradu odlučilo je da usvoji molbu.

Pročitajte i:

P. B, je osuđen zbog utaje poreza na godinu i dva meseca, a otpust je tražio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posle dve trećine izdržane kazne, kako predviđa zakon. Pre nego što su se uključile veb-kamere, sudsko veće je, pored molbe, pred sobom imalo i pozitivan izveštaj KPZ o njegovom vladanju, a sledeće ročište po zahtevu za uslovni otpust održaće se "onlajn" u istom sudu, već 24. sepetembra.

- Ideja za uvođenje svedočenja video-linkom rodila se prošle godine, kada smo u goste pozvali predsednike osnovnih i viših sudova iz Vojvodine, da ih upoznamo sa uslovima rada KPZ Sremska Mitrovica - kaže upravnik ovog KPZ Aleksandar Alimpić.

Bio je oficir Sergeju Lavrovu, završio je tri fakulteta, ali se vratio u Srbiju da pravi VRHUNSKI KULEN

- Ovakvo davanje iskaza nama pomaže jer se smanjuju troškovi i povećava bezbednost svih učesnika u postupku, a u sudovima nema odlaganja ročišta.

- Pravni fakultet u Beogradu predstavio je prošle godine studiju iz koje se videlo da bi uvođenje ovakve tehnologije u svim zavodima i sudovima uštedelo novac za izgradnju po jedne nove škole svake godine. Samo u zavodu u Mitrovici godišnje bismo uštedeli oko 20 miliona dinara, koje sada dajemo na gorivo i plaćanje prekovremenih sati komandirima koji prate osuđenike do sudova - kaže Alimpić.

Zatvorenik iz Gvantanama PREBAČEN U SRBIJU, a sada živi u strahu: Gore mi je nego u Americi, ubiće me na ULICI! (VIDEO)

Predsednik Osnovnog suda Branislav Trninić slaže se da će uvođenje video-linka obezbediti efikasnost suda.

- Kada se pokaže delotvornim i korisnim u postupcima povodom molbi za uslovni otpust, koristiće se i u drugim postupcima. Zakonik o krivičnom postupku i Zakon o parničnom postupku daju ovu mogućnost, a preporučuje se posebno kod osetljivih svedoka i kada je oštećeni maloletnik. To će omogućiti da oni svedoče video-vezom, na primer iz druge prostorije u sudu, i izbegnu direktan susret sa okrivljenim - kaže Trninić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

ZAHTEV ZA USLOVNI OTPUST: Iskaz sudu video-linkom

Izvor: Večernje novosti, 19.Sep.2018

KPZ Sremska Mitrovica prvi je u Srbiji uveo opciju onlajn podnošenja zahteva, o kome se izjasnio sud u Sremskoj Mitrovici. Ovakvo svedočenje uveliko smanjuje troškove i povećava bezbednost OSUĐENIK P. B. (46), iz Sremske Mitrovice, prvi je u Srbiji u utorak dao iskaz sudu video--linkom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.