Kovid bolnica u Batajnici primila prve pacijente

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020, 07:14

Kovid bolnica u Batajnici primila prve pacijente

Kovid bolnica u Batajnici, koja je danas otvorena, primila je prve pacijente, prenosi RTS.

Direktorka te zdravstvene ustanove dr Tatjana Adžić Vukićević apelovala je na građane da ne dolaze samostalno u bolnicu, već da se jave u prijemno-trijažne centre i kovid ambulante gde će lekari proceniti da li su za kućno lečenje ili hospitalizaciju, kako se ne bi pravile gužve.

Nova kovid bolnica u Batajnici izgrađena je za samo četiri meseca, a otvaranju su jutros >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Zlatibor Lončar i Darija Kisić Tepavčević, direktor KCS Milika Ašanin...

Bolnica ima 930 mesta i to 680 poluintenzivne i 250 intenzivne nege i u njoj će biti devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta, a primaće pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Brnabić: Istorijski dan za Srbiju

"Danas je veliki, istorijski dan i ostaće upisan u istoriji kao vreme kada smo za četiri meseca izgradili ne jednu bolnicu, koja se danas otvara, već dve, jer uskoro završavamo i bolnicu u Kruševcu", rekla je danas Brnabić.

Ona je dodala i da odlično napreduju radovi na bolnici u Kruševcu, koja bi trebalo da bude otvorena, kako kaže, 15. decembra.

Ona je zahvalila ministru zdravlja, zdravstvenom sistemu, predsedniku Srbije, kao i osoblju iz Kliničkog centra Srbije, koje će raditi u bolnici u Batajnici.

Brnabić je rekla da će u bolnici u Batajnici raditi 1.600 lekara, medicinskih randika i nemedicinskog osoblja i podsetila da je primljeno i novo osoblje.

Premijerka je istakla da će zdravstveni sistem Srbije, kad pobedimo koronu, iz kovid krize izaći značajno jači nego što je bio ranije i da će Srbija nastaviti da ga gradi, jer ostaje jedan od tri ključna prioriteta.

"Mi ćemo izaći iz krize sa dve potpuno nove ogromne bolnice u Beogradu i Kruševcu, sa velikim brojem novozaposlenih lekara, sestara, tehničara, nemedicinskog osoblja, mnogi mladi ljudi će dobiti šansu za posao. Imamo novu opremu koju nikad pre nismo imali, vanredno smo povećali plate zdravstvenim randicima, primili smo nove radnike, imamo mrežu laboratorija po Srbiji koju nismo imali", kazala je Brnabić.

Nadam se, prve vakcine u zemlji do kraja decembra

Premijerka Brnabić poručila je ranije da se nada da će prve vakcine protiv korona virusa biti u zemlji pre kraja decembra, navodeći da se država u najvećoj mogućoj meri trudi da to ispuni.

"Ja se nadam da će biti onako kako smo i obećali, da će Srbija biti među prvim zemaljama koje će imati vakcinu i da ćemo prve vakcine imati u zemlji do kraja decembra", navela je Brnabić za RTS.

Ona je podsetila da su u Srbiju juče stigle prve vakcine Sputnjik V, 20 doza za proveru i testiranje.

Navela je i da je sa Fajzerom potpisan predugovor, da je juče na sednici Vlade Srbije usvojen i ugovor sa Fajzerom koji bi, kako je navela, trebalo da bude potpisan najkasnije u ponedeljak.

Dodala je da se pregovara i sa kineskim partnerima i da je potpisano pismo o namerama.

"Mi ćemo se truditi u najvećoj mogućoj meri", rekla je Brnabić.

Lončar: U Batajnici 1.500 zdravstvenih radnika, u Kruševcu 900

Lončar je izjavio da će u novoj kovid bolnici u Batajnici biti zaposleno 1.500 medicinskih radnika, dok će u kovid bolnici u Kruševcu, koja se gradi, raditi njih 900.

Lončar je istakao da neće u prvim danima u bolnici u Batajnici biti 1.500 radnika, već će se broj povećavati kako se budu popunjavali bolnički kreveti.

"Vodimo računa o svakom zdravstvenom radniku i trudićemo se da budemo racionalni", rekao je Lončar.

Ističe da će u kovid bolnici u Batajnici biti potrebno oko 1.600 radnika kako bi se pružila poputna nega za 1.000 pacijenata, što je maksimalan broj onih koji u toj bolnici može da se leči.

Lončar je naveo da će u novoj bolnici raditi zaposleni većinom iz KC Srbije, kao i iz svih ostalih bolnica i zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije, dok će u bolnici u Kruševcu većinom raditi zaposleni iz KC Niš i iz ostalih zdravstvenih ustanova sa juga.

Na pitanje novinara na koji način će biti popunjena upražnjena mesta u KC Srbije, Lončar je rekao da nikakvi nedostaci i upražnjena mesta u toj ustanovi ne postoje, zato što je država na vreme zaposlila nove lekare i medicinske sestre.

"Sigurno niste čuli, niti ste mogli da čujete da je iskrsao neki problem i da lekari negde nedostaju", rekao je Lončar i ocenio da je bi to, kada bi bila istina, bilo glavna i udarna vest u opozicionim medijima.

Ističe da mu je drago da to u Srbiji nije slučaj, kao što je jeste u mnogim drugim zemljama.

"Primili smo zdravstvene radnike koji će, umesto ovih što dolaze u Batajnicu raditi u KCS, primili smo više stotina lekara i medicinskih sestara", rekao je Lončar.

On je naglasio da do 2012. godine kada nije bio raspisan nijedan konkurs za zdravstvene radnike, aktuelna vlast nije primila nijednog radnika bez konkursa, ni lekara ni medicinsku sestru.

"Konkursi su otvoreni, obaveštavali smo ljude da se jave i da imaju šansu za posao", rekao je Lončar.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi pacijenti stižu u Batajnicu

Izvor: B92, 04.Dec.2020

Beograd -- Prvi pacijenti ući će u novu kovid bolnicu u beogradskom naselju Batajnica danas posle 17 časova, izjavila je direktorka te bolnice Tatjana Adžić Vukičević...Doktorka Adžić Vukičević je sinoć za RTS rekla da će u bolnici raditi iskusni specijalisti iz Kliničkog centra Srbije,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.