NASA: Helikopter uspešno obavio prvi let na Mars

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 08:27

NASA: Helikopter uspešno obavio prvi let na Mars

Minijaturni robot-helikopter "Indženuiti" američke svemirske agencije (NASA) je rano jutros izveo uspešno poletanje i sletanje na Mars, što je prvi kontrolisani let jedne letelice iznad površine druge planete, saopštila je NASA.

Iz NASA poručuju da bi ovaj uspeh mogao otvoriti put za nove načine istraživanja na Marsu i drugim destinacijama u Suncevom sistemu, poput Venere i Titana, Saturnovog najvećeg meseca, prenosi agencija Rojters.

Članovi misije u NASA-inoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << laboratoriji za mlazni pogon (JPL) u blizini Los Anđelesa pozdravili su ovacijama i aplauzom kada su sa Marsa prosleđeni podaci da je letelica, teška 1,8 kilograma, izvela svoj prvi let od 40 sekundi, kako je planirano oko tri sata ranije.

Helikopter je leteo do visine od oko tri metra, ostao je na jednom mestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

Helikopter je stigao na Mars uz pomoć rovera "Prezervans", koji je sleteo 18. februara u krater Jezero, nakon što je prešao sedmomesečni put.

NASA je takođe objavila prve slike sa leta helikoptera "Indženuiti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas poleće prvi helikopter na nekoj drugoj planeti

Izvor: Domino Magazin, 19.Apr.2021

Danas poleće prvi helikopter na nekoj drugoj planeti osim Zemlje. Letelica Ingenuity koristi princip helikoptera i već se nalazi na Marsu. Tamo je sletela zajednom sa roverom Perseverance u februaru ove godine. Kako je najavila NASA, helikopter težak samo 1.8 kilograma danas će poleteti. Ali to nije...

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.