Prva žrtva opasnog virusa  jedna osoba umrla u Engleskoj

Izvor: B92, 11.Feb.2022, 18:45

Prva žrtva opasnog virusa " jedna osoba umrla u Engleskoj

Jedna osoba iz Bedfordšira je prva u Engleskoj koja je umrla nakon što je dobila lasa groznicu, objavila je britanska zdravstvena agencija za bezbednost.

Neidentifikovana osoba bila je treći Britanac koji je zaražen virusom u nedavnoj epidemiji među porodicom koja se nedavno vratila iz zapadne Afrike.

U Velikoj Britaniji je do sada otkriveno samo 10 slučajeva bolesti koju prenose glodari, a nedavni slučajevi su prvi od 2009. godine.

Bolest je klasifikovana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao potencijalna pandemija i nalazi se na listi prioriteta Svetske zdravstvene organizacije, pored ebole i denga.

Zdravstvene vlasti sprovode "praćenje kontakata" kako bi došli do svih koji su imali bliski kontakt sa zaraženima.

Međutim, navodi se da rizik za širu javnost "ostaje veoma nizak".

Lasa groznica je endemska u Nigeriji i nekoliko drugih zemalja na zapadnoj obali Afrike, uključujući Liberiju i Gvineju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.