Prva poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva; Vučić: Srbija čvrst oslonac za miran Balkan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 14:46

Prva poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva; Vučić: Srbija čvrst oslonac za miran Balkan

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović dočekao je na Vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" na Batajnici ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Bena Volasa koji je doputovao u dvodnevnu posetu Republici Srbiji.

Stefanović poželeo je, ovom prilikom, dobrodošlicu svom kolegi i izrazio zadovoljstvo zbog prve zvanične posete britanskog ministra odbrane Republici Srbiji.

Tokom dana, ministar Volas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sastaće se sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, a zatim će uslediti zvanični razgovori delegacija dva ministartva odbrane.

Stefanović i Volas će sutra ujutru položiti vence kraj spomen-kosturnice branilaca Beograda 1914-1918. godine i na Vojnom groblju Komonvelta, a prisustvovaće i Danu visokih zvanica na vežbi "Platinasti vuk 2021" u bazi "Jug" kod Bujanovca.

Vučić sa Volasom: Srbija čvrst oslonac za miran Balkan

"Srbija će uvek da bude čvrst oslonac za miran i stabilan Balkan", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ministrom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Benom Volasom koji je istakao da je zapadni Balkan veoma važan za UK i da Srbija ima najveći značaj za mir i stabilnost u regionu.

Vučić je rekao i da se nada da će zajedničkim zalaganjem, srpsko-britanski odnosi biti uzdignuti na nivo istinskog partnerstva, kakve smo imali kao saveznici u oba svetska rata, saopštila je pres služba predsednika.

On je istakao da je Srbija zainteresovana da osnaži i obogati veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom u svim oblastima, uključujući i oblast odbrane.

S tim u vezi je istaknuta važnost zajedničkog angažovanja pripadnika srpske i britanske vojske u okviru Misije UN na Kipru. Vučić je upoznao ministra Volasa i sa povoljnim ekonomskim kretanjima u Srbiji, sa nadom da će biti povećan interes britanskih investitora za ulaganje u našoj zemlji.

Predsednik Vučić i ministar Volas su razgovarali i o globalnim pitanjima, kao i o situaciji u regionu.

Volas: Interes nam je snažna Srbija sa kojom sarađujemo

"Interes Velike Britanije je da je Srbija snažna, da imamo snažnog partnera sa kojim ćemo sarađivati na Balkanu", izjavio je Volas nakon sastanka sa Stefanovićem.

"Pred Srbijom je svetla budućnost i zato je važno da izgradimo na osnovama naše saradnje dobro prijateljstvo, rekao je Volas nakon što je sa Stefanovićem u velikoj ratnoj sali Generalštaba potpisao aranžman između ministarstva odbrane dveju zemalja o unarpeđenu saradnje u oblasti odbrane.

Volas izrazio je uverenje da u Srbiji ima mnogo toga što oni mogu da urade i na polju odbrane.

"Interes nam je da imamo snažnu Srbiju i snažnog partnera sa kojim ćemo sarađivati na Balkanu, a za Srbiju je važno da sarađuje sa Velikom Britanijom, jer imamo zajedničke vrednosti kao i zajedničke odbrambene interese, a sarađujemo i u obezbeđivanju mira i bezbednosti širom sveta", rekao je Volas i dodao je da je Kipar primer za tu uspešnu saradnju u ostvarvanju cilja - da svet postane bezbednije i sigurnije mesto.

Takođe, on je izrazio zadovoljstvo što će obe strane nastaviti da ispunjavaju potpisano, jer kako je naglasio aranžman o unapređenju saradnje nije samo slovo na papiru.

"Važno je da sarađujemo, jer je svet postao nebezbedno i nesigurno mesto", naglasio je Volas i ocenio da je u obostranom interesu da se ostvari snažno partnerstvo.

Dodao je da je danas važan dan za saradnju dveju zemalja i zbog toga što 69 vojnika učestvuje na vojnoj vežbi "Platinasti vuk" u Srbiji.

Stefanović je rekao da je ovo prva zvanična poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Srbiji ikada i da je ona kruna dosadašnje saradnje.

"Poseta je kruna saradnje, ona je veza između svega što je rađeno - uključujući obuke, treninge i vežbe i ima strateški značaj ne samo za ministarstvo već i za bilateralne odnose naših zemlja", rekao je on.

Stefanović je naglasio da je ovo prva zvanična poseta ministra odbrane UK Srbiji ikada i da će biti osnova za dalji napredak odnosa.

Dve delegacije su danas razgovarale i o vojno-indusrtrijskoj saradnji, rekao je on i dodao da će naši timovi ispitati konkretne mogućnosti.

Operativna svojstva ćemo podići i anagažvati naše mlade naučnike koji će sarađivati i ujedno stvarati dodatnu vrednost za našu vojsku, rekao je ministar i ocenio da je UK velika sila, ne samo tehnološki već i vojno i da su zato poželjan partner za našu vojsku i državu.

"Želimo da zajednički odgovorimo na izazove i održavamo visok nivo sposobnosti, da radimo na zajedničkim vežbama kojim kroz obuku čuvamo živote vojnika a oni našu bezbednost i mir", rekao je on.

Vojna vežba Platinasti vuk, u kojoj učestvuje britanski kontigent sa predstavnicima 11 zemalja će pokazati i spremnost da u međunarodnim misijama ostvarujemo najviše rezulate, rekao je Stefanović i zahvalio UK na podršci u realizaciji zajedničke misije na Kipru koja je, kako je rekao, najzačajnija u razvoju konkretnih odnosa dve vojske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRVA POSETA Ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva dočekao Nebojša Stefanović

Izvor: Blic, 16.Jun.2021

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović dočekao je na Vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" na Batajnici ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Bena Volasa koji je doputovao u dvodnevnu posetu Republici Srbiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.