Protokol za bolje zdravlje radnika Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2017, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protokol za bolje zdravlje radnika Vojvodine

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević i predsednik Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva (DLV) prof. dr Dragan Dankuc potpisali su danas Protokol o saradnji čime je uspostavljena osnova za trajnu i konstruktivnu saradnje i uzajamnu promociju.

„Zajedničko delovanje i uzajamna podrška u svakoj oblasti društva od presudnog su značaja za dalji napredak. Ekonomsko osnaživanje Vojvodine, a samim tim i Republike Srbije, osnovni je zadatak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rada PKV, a održiv razvoj temelji se na zdravoj radnoj snazi", rekao je Vučurević na svečanosti.

Dodao je da bezbednost i zdravlje na radu imaju direktan uticaj na BDP, jer profesionalna oboljenja i bolovanja u mnogome utiču na umanjenje privrednih aktivnosti.

„Usled transformacije i privatizacije privrede, veliku promenu su doživele i vrste profesionalnih oboljenja, pa samim tim i PKV i DLV moraju da se prilagode novoj situaciji i da daju svoj doprinos zdravstvenom stanju radnika privrede AP Vojvodine", kaže on.

Prema podacima o bolovanjima Medicine rada, broj izgubljenih dana raste - tako je sa 45.000 dana u 2011. godini, taj broj skočio na 78.000 u prethodnoj 2016. godini, naglasio je Vučurević, navedeno je u saopštenju PKV..

Da će ovaj sporazum doprineti da se poboljša zdravstveno stanje radnika, istakao je i Dankuc.

„Zajedničkim naporima došli smo do zaključka da je potrebno da krenemo u saradnju, da DLV sa svojim potencijalom angažuje lekare iz svih specijalnosti da izvrše, pre svega edukaciju zaposlenih, određene sistematske preglede, da animiramo Institut za javno zdravlje Vojvodine i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad da zajedno u praksi doprinesemo da se po zakonu sprovode obavezni pregledi i seminari, kako za radnike, tako i za njihove poslodavce", rekao je on.

Zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo mr.sc. med. dr Ivanka Savić istakla je da saradnja PKV i DLV ima potpunu podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.