Protestna šetnja u Sarajevu povodom mise žrtvama Blajburga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2020, 11:38

Protestna šetnja u Sarajevu povodom mise žrtvama Blajburga

U Sarajevu je danas održana protestna šetnja protiv mise žrtvama Blajburga. Neformalna grupa građana policiji je prijavila održavanje protestne šetnje u 11.45 sati. Građani će iskazati nezadovoljstvo zbog održavanja mise za žrtve Blajburga šetnjom koja će krenuti ispred katedrale Srca Isusova, gde bi misa i trebalo da bude održana 16. maja.

Mirza Hadžiabdić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je rekao da su zbog korona virusa zabranjena okupljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na javnom mestu, ali da je protestna šetnja dozvoljena, preneo je sarajevski portal Klix.

Potrebno je prilikom šetnje pridržavati se svih propisanih mera kao što je držanje socijalne distance i nošenje zaštitnih maski.

Zbog nemogućnosti održavanja tradicionalnog okupljanja na Blajburškom polju, u Austriji, zbog epidemije korona virusa, organizator ove manifestacije "Počasni blajburški vod" je odlučio ranije da se mise održe u Blajburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Misu u Sarajevu trebalo bi da održi vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Međutim, ta odluka je izazvala oštre osude u javnosti BiH. Misu su podržali političari HDZ BiH i HNS.

Zamenik gradonačelnika Sarajeva: Puljić ponovio više puta - misa isključivo za žrtve u narodu, nikako za zločince

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić razgovarao je sa zamenikom gradonačelnika Sarajeva Milanom Trivićem, koji mu je ukazao na negativne reakcije povodom najavljene mise 16. maja u tom gradu hrvatskim žrtvama Blajburga, u Austriji, na kraju Drugog svetskog rata.

Trivić je izrazio spremnost gradskih struktura i vlasti da se radi na spuštanju nastalih tenzija kako bi se sprečile neželjene posledice.

"Kardinal Puljić je, pre svega, izrazio nevericu i razočaranje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje Svete mise za nevine žrtve Blajburga u javnosti prikazalo kao njegovo lično pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim tim i sa zločinima totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam", navodi se u saopštenju Rimokatoličke informativne agencije, prenela je sarajevska TV N1.

Puljić je, kako se navodi, objasnio da se Rimokatolička crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamo li onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja. Posebno je, dodao je, naglasio da se nijedan zločin ne može braniti niti se sme pravdati, ali, isto tako, da se prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom.

Trivić je rekao da ga je Puljić uveravao da ga svako vezivanje za fašizam i ustaštvo vrlo vređa.

"Pominjao je, nebrojeno puta, svoju opredeljenost za slobodno i demokratsko društvo, a misa će, istakao je, biti namenjena isključivo za žrtve u narodu, nikako za zločince. To je ponovio više puta", kazao je Trivić za sarajevsko Oslobođenje.

"Rekao sam kardinalu da su mnogi vrlo uznemireni i uvređeni time što se Blajburg dovodi u Sarajevo, da se javljaju potomci žrtava (ustaša), koji ne mogu da shvate da će u njihovom gradu, a koji je pretrpio toliko zločina od ustaške vlasti, doživeti da se fašistima posvećuje misa. Kardinal je bio izričit, misa nema veze s zločincima", kazao je Trivić.

On, međutim, nije mogao da iskaže svoj utisak nakon sastanka da li će se nešto u organizaciji mise promeniti.

"O tome svakako treba da odluče u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ali ja se nadam da će shvatiti kolike posledice nosi njihova odluka", dodao je zamenik gradonačelnika Sarajeva.

Kavazović: Rimokatolička crkva pogrešna adresa za osude

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH Husein pozvao je muslimane da, kako je rekao, ne upućuju "oštricu" ka kardinalu Vinku Puljiću zbog najavljene mise za žrtve Blajburga u sarajevskoj katedrali, 16. maja, a burne reakcije iz BiH tim povodom, kaže, treba uputiti zvaničnom Zagrebu.

Kavazović je u intervjuu za Glas Amerike rekao da "neko želi da između muslimana i katolika dođe do nesuglasica".

Prema njegovim rečima, tradicionalno okupljanje u Blajburgu otkazano je zbog pandemije, pa će misa zadušnica za vojnike i civile ubijene tokom bega u Austriju biti održana u Sarajevu i Zagrebu.

Rimokatolička crkva, ističe, ima pravo da donosi autonomne odluke uključujući i održavanje svetog obreda.

"Pokrovitelj manifestacije je Sabor Republike Hrvatske. Političari u Sarajevu umesto da adresiraju odgovornost na političku adresu, pokušavaju to izruče Rimokatoličkoj crkvi. Postoji politička odgovornost Hrvatske, a najlakše je sve pripisati crkvi", rekao je on dodavši:

"U Sarajevu se spojilo sekularno i versko, odnosno versko i političko i verovatno kardinal o tome nije dovoljno vodio računa".

On je rekao da muslimani u BiH ne treba da upućuju oštrice prema kardinalu i Rimokatoličkoj crkvi.

"U obzir ne smeju doći demonstracije koje su najavljene. Treba ostati dostojanstven. Neki to pokušavaju povezati sa gradom, ali Sarajevo ništa ne obeležava. Rimokatolička crkva ima misu u Sarajevu i to treba ostati u prostoru katedrale, izvan toga ne treba ništa da se događa".

Izetbegović: Sarajevo je žrtva NDH

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamenik predsedavajućeg Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović, protiv je održavanja protesta zbog najavljene mise za žrtve Blajburga u sarajevskoj katedrali.

Izetbegović je za sarajevsku TVN1 ponovio da je reč o namernoj provokaciji i da su u ovu situaciju Rimokatoličku crkvu uvukli političari.

"Treba pustiti da završe misu. Rimokatolička crkva je igrala dobru ulogu, bili su principijelni, spremni da čiste u vlastitom dvorištu. Ovaj put se manipuliše. Kada je Sarajevo u pitanju - jedino o čemu je pristojno govoriti jesu žrtve NDH režima, 10.000 žrtava Maksa Luburića. Nije pristojno govoriti o bombardovanju Drezdena. Sarajevo je žrtva NDH", rekao je Izetbegović.

Dodao je da bi Rimokatolička crkva trebalo da se vadi iz ove pozicije, da odstrani zločince poput Darija Kordića, ustaša.

"Po čemu nazivati "krsnim putem" i povezivati ubice iz Jasenovca sa Isusom. Ne smeju da dozvole da ih manipuliše politike, pogotovo politike koja je zločinačka", poručio je Izetbegović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.