Protest Mame su zakon podržao deo opozicionih poslaničkih grupa

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Dec.2018, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Mame su zakon podržao deo opozicionih poslaničkih grupa

Protest Inicijative "Mame su zakon" koji je zakazan za subotu, 15. decembar ispred Vlade Srbije podržao je deo opozicionih poslaničkih grupa Skupštine Srbije, a poslanica Pokreta centra Tatjana Macura pozvala je građane da se pridruže i poručila da je neophodna zajednička borba za dostojanstveno materinstvo.

Podršku protestu koji počinje sutra u podne, dale su poslanička grupa Demokratske stranke, Dveri, Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, Socijaldemokratska stranka-Narodna >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << stranka, Samostalni poslanici i Pokret centra, čija poslanica Macura jedan od predstavnika incijative "Mame su zakon".

Macura je kazala da protest nosi naziv "Mame su ljute" i da će ispred vlade ponoviti zahteve da se izmeni Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom, koji ostavlja ozbiljne posledice na živote porodica i zbog kojeg neke od majki imaju mesečna primanja svega 1.000 dinara.

Ona je kazala da žele da se zakon izmeni i da se majkama obezbedi bez obzira da li su bile u radnom odnosu 18 meseci u kontinuitetu ili ne, primanja najmanje u visini republičkog minimalca, a da se varijabilni deo računa prema broju meseci koje majka ima provedeno na radnom mestu.

Macura je istakla da su majke i trudnice pogođene tim zakonom jer mnoge od njih jako dugo rade na crno ili volonterski i to u najreproduktivijem periodu života.

Ona je kazala da su zakonom oštećene i majke preduzetnice, posebno ona grupa koja se bavi pružanjem zdravstvenih usluga, kao i majke koje su rodile decu sa invaliditetom, one koje zarađuju više od tri prosečne plate u Srbiji, kao i poljoprivredne osiguranice.

Macura je ocenila da vlada nema nameru da promeni zakon i da je to jasno pošto je usvojen budžet za 2019. godinu, kojim nisu izdvojena sredstva potrebna da bi se položaj majki i trudnica popravio, i istakla da na kozmetičke promene koje iz resonih ministarstava najavljuje neće pristati.

Macura je rekla da na protestu neće biti stranačkih obležja i da je jedina želja da se zajedno bore da se majkama obezbedi dostojastveno materinstvo.

Konferencija za novinare održana je u Skupštini Srbije, a prisustvovali su šefica poslaničke grupe Pokret za spas Srbije- Nova Srbija Sanda Rašković Ivić, šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić, šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović i šef poslaničke grupe SDS-Narodna stranka Marko Đurišić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deo opozicionih poslanika u Skupštini Srbije poziva gradjane sutra na protest

Izvor: Beta, 14.Dec.2018

Deo opozicionih poslanika u Skupštini Srbije pozvao je gradjane da dodju sutra na protest na plato ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.Zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije prisustvovali su poslanici Demokratske stranke, Deri, Pokreta za spas Srbije Nova Srbija, Socijaldemokratske...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.