Srbima u Đakovici zabranjeni Božić i Badnji dan!

Izvor: Mondo, 06.Jan.2019, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbima u Đakovici zabranjeni Božić i Badnji dan!

U Ðakovici su danas građani albanske nacionalnosti protestovali zbog dolaska raseljenih Srba iz tog grada koji bi posetili pravoslavni hram. Ministarstvo tzv. Kosova: Neće biti nikakvog hodočašća

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Organizatori protesta navode da su protestovali, jer među ljudima koji bi došli da obiđu pravoslavnu crkvu, navodno ima, kako tvrde, osumnjičenih za ratne zločine, preneo je Indeksonlajn.

"Problem koji imamo je da među >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << njima postoje ljudi čija su nam dela tokom rata poznata. Imaju imena i prezimena. Ali mi smo svedoci da oni nisu bili predmet istrage, da nisu osuđeni za te zločine. U ovim okolnostima kada je institucionalna tišina dodala so na naše rane, njihova poseta gradu koji su ostavili spaljenog je provokacija. Ne postoji drugi način osim građanskog protesta", pisalo je u pozivu na protest.

Ministarstvo inostranih poslova takozvanog Kosova saopštilo je da poštuje i garantuje pravo svakog građanina za ostvarivanje verskih sloboda i obreda, ali povodom Badnje večeri i pravoslavnog Božića nije primilo zahteve za dolazak hodočasnika na Kosovo.

"Zarad informisanja javnosti danas neće biti nikakvog hodočašča ni u jednom gradu Kosova, jer tako nešto niko nije zatražio od institucija Kosova. Naša država će garantovati to pravo običnim građanima uvek kada to zatraže", kazao je  savetnik ministra inostranih poslova Jetljir Zuberi, a prenosi portal koha.net.

Povodom protesta građana Đakovice, Zuberi je rekao da razume njihovo uznemirenje ali je rekao da garantuje da ni jedan kriminalac nikada neće biti deo grupe hodočasnika, jer je njihovo mesto u zatvoru i podvukao da "svi kriminalci, Srbi, koji su izvršili najteže zločine posle Drugog svetskog rata treba da izađu pred lice pravde".

U međuvremenu, protest u Đakovici, koji je počeo u 8 sati, okončan je mirno.

SRBI: NAJAVILI SMO DOLAZAK

Protest Albanaca u Đakovici zbog zahteva raseljenih Srba da u svom gradu proslave Božić samo je jedan od oblika zastrašivanja srpskog naroda kojim se ukida i njihovo poslednje pravo da obiđu svoju crkvu na najveće pravoslavne praznike, izjavio je predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević.

Stanojević je za Tanjug rekao da je višečasovni protest održan jutros ispred crkve - manastira u kojoj žive preostale tri monahinje u Đakovici, a koje žale za četvrtom Nadeždom Isailović preminulom pre pet dana.

"Pred očima demokratske Evrope i predstavnika zapadnih ambasada ne dozvoljavaju nam da proslavimo Božić u gradu u kome smo rođeni", rekao je Stanojević.

Stanojević je upitao međunarodnu zajednicu da kaže ko koga ugrožava.

"Sloboda nam je oduzeta, ali neka žale oni koji takvu sliku šalju u svet i zabranjuju srpskom narodu da na najveći hrišćanski praznik budu u svojoj crkvi, manastiru u svom gradu", rekao je on.

Stanojević je podsetio da je Udruženje i ove godine blagovremeno institucijama na KiM najavilo plan za dolazak u Đakovicu, te da je to izazvalo reakciju Albanaca.

Badnji dan je, ovo su običaji (FOTO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TENZIJE NA KOSOVU Protest Albanaca u Đakovici, Srbi sprečeni da posete crkvu (FOTO)

Izvor: Blic, 06.Jan.2019

U Đakovici su danas građani albanske nacionalnosti protestovali protiv dolaska raseljenih Srba iz tog grada koji posećuju pravoslavnu crkvu.

Nastavak na Blic...

Srbima u Đakovici zabranjeni Božić i Badnji dan

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jan.2019

U Ðakovici su danas građani albanske nacionalnosti protestovali zbog dolaska raseljenih Srba iz tog grada koji bi posjetili pravoslavni hram.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.