Protest 1 od 5 miliona u Beogradu, incident na skupštinskim vratima

Izvor: RTS, 07.Dec.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, incident na skupštinskim vratima

Građani i deo opozicije i ove subote protestovali su u Beogradu. Na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde je protest počeo, nastavljeno je prikupljanje potpisa za oslobađanje Aleksandra Obradovića iz Valjeva, koji je zbog afere "Krušik" u kućnom pritvoru. Tokom protestne šetnje, demonstranti su se zadržali ispred RTS-a, a zatim se uputili ka Skupštini. Na vratima Skupštine došlo je do guranja, a jedan demonstrant je pokušao da jarbolom od zastave probije staklo na vratima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u čemu ga je sprečilo skupštinsko obezbeđenje.
Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je 53. protest "Jedan od pet miliona".

Okupljenima se obratio profesor psihologije na Filozofskom fakultetu Žarko Trebješanin koji je rekao da se vlast "hvali fiktivnim uspesima u privredi i u ekonomiji", a da je zapravo uspešna u "proizvodnji afera, skandala, lopovluka, govora mržnje, nasilja, primitivizma i budalaština".
Poručio je da su najveća pretnja vlasti slobodni, fer izbori i da se zato vlast opire da ih dopusti.
"Nama nema druge, nego da se svim legitimnim, demokratskim i nenasilnim sredstvima borimo za istinski demokratske izbore koji su uslov za oslobađanje od kulta vođe i izgradnju pravne države i jakih institucija", rekao je Trebješanin.

Advokat uzbunjivača Aleksandra Obradovića Vladimir Gajić poručio je da se "neće pomeriti ni jedan korak nazad" dok ne sruše Vučića i, kako kaže, "bandu sa kojom vlada zemljom".
Okupljenima se obratila i potpredsednica SSP-a Marinika Tepić.
"Svako ko je jednom šetao u ovih godinu dana može da bude ponosan ne samo pred sobom, već i pred svima drugima. Ovo nije samo protest, ovo je borba za normalan život, borba za svakog čoveka, borba da vratimo državu narodu, borba za našu sreću", poručila je Marinika Tepić.
Rekla je i da "ne treba kritikovati one s povezom na očima", već im pomoći da se oni oslobode mraka.
Nakon obraćanja govornika, demonstranti su se uputili najpre Ulicom Vase Čarapića, zatim Makedonskom i Svetogorskom. Došli su i do zgrade RTS-a u Takovskoj, gde su oblepili ulaz naslovnim stranama pojedinih dnevnih listova. Nakon toga su se uputili ka Skupštini Srbije, kako bi "pokucali na vrata da vide ima li koga unutra". 
Pre nego što su potrčali uz stepenice zgrade parlamenta, organizatori su poručili da su oslobodili jednu instituciju, a da će osloboditi i druge.

Kada su došli ispred zgrade Skupštine Srbije, na stepenište je izašlo nekoliko pripadnika skupštinskog obezbeđenja u civilu, koje ih je upozorilo da se ne penju dalje, ali oni su prošli pored njih.
Kako Tanjug prenosi, na ulazu u parlament je došlo do guranja, dok je jedan demonstrant pokušao da jarbolom od zastave probije staklo na vratima, u čemu ga je sprečilo skupštinsko obezbeđenje.
Kako se na snimku vidi, među demonstrantima na vratima Skupštine bio je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, koji je takođe udario jarbolom od zastave u ulazna vrata parlamenta.

Protest je završen na Trgu republike.
Udruženje "Jedan od pet miliona" je saopštilo da protest neće biti prijavljen policiji jer nije dobilo odgovor od MUP-a u vezi sa napadom na jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.
Prvi protest "Jedan od pet miliona" održan je 8. decembra prošle godine i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.
Danas se obeležava godišnjica prve protestne šetnje u Beogradu. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.