Prosvetna inspekcija zatvorila vrtić Zamak: Nakon uznemirujućeg snimka konstatovan niz nepravilnosti

Izvor: B92, 25.Jan.2021, 19:01

Prosvetna inspekcija zatvorila vrtić "Zamak": Nakon uznemirujućeg snimka konstatovan niz nepravilnosti

Prosvetna inspekcija Grada Beograda donela je danas rešenje o privremenoj zabrani rada predškolske ustanove "Zamak" na Voždovcu.

U ovoj predškolskoj ustanovi je kamerama zabeleženo grubo, nestručno i nesavesno ophođenje prema deci, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Sekretar Slavko Gak rekao je da je danas okončan inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi te da su inspektori konstatovali niz nepravilnosti, zbog kojih je usledila mera zatvaranja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Od sutra zvanično ovaj vrtić ne radi. U rukama gradske prosvetne inspekcije je mera privremenog zatvaranja, ali će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje, nakon čega očekujem da vrtić bude i trajno zatvoren", naveo je Gak.

U tom slučaju bi, prema njegovim rečima, to bilo prvo trajno zatvaranje nekog vrtića u prestonici, otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u tim ustanovama.

Nakon završene vanredne kontrole u vrtiću Zamak, prosvetna inspekcija Grada Beograda je konstatovala da ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara vaspitača za broj upisane dece.

Kako se navodi, zaposleno je četiri umesto osam vaspitača, koliko bi ih moralo biti po zakonu u toj ustanovi, nisu angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite, te zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno nemaju licencu za rad. Sve ovo zahteva prosleđivanje na dalji stručno-pedagoški nadzor Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističe se u saopštenju resornog sekretarijata.

"Ovakvo ponašanje je nedopustivo. Insistiraću da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni", zaključio je Gak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.