Prosvetari protestuju ispred ministarstva, žele u višu grupu (VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 31.Avg.2018, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari protestuju ispred ministarstva, žele u višu grupu (VIDEO)

Četiri reprezentativna sindikata prosvete počela su protest "Pravda ispred para" ispred Ministarstva prosvete, a nakon toga su Nemanjinom ulicom krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prosvetari kažu da su nezadovoljni predloženim rešenjem za određivanje platnih razreda i grupa.

- Tražimo od Vlade Srbije da svi prosvetni radnici sa sedmim stepenom obrazovanja budu prebačeni u devetu platnu grupu, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je to za nas veoma važno - izjavio je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Prosvetari kažu da će na taj način obezbediti sebi više plate.

Tvrde da ukoliko ostanu u osmoj grupi, višu platu će moći da obezbede tek u periodu od 20 godina, što smatraju da je nepravedno u odnosu na ostala zanimanja koja su sa istim stepenom prebačena u devetu grupu.

Traže od nadležnih da prihvate njihove zahteve koji im, kako kažu, zakonski pripadaju jer su oštećeni u poređenju sa drugim zanimanjima.

Današnji protest uvod je u seriju štrajkova koji se očekuju u septembru, pa će tako časovi biti skraćeni po 15 minuta dana 3, 11, 19 i 27. septembra.

Takođe su istakli da ih od nadležnih niko nije pozvao na razgovore i poručili su ministru da su prosvetni radnici u Srbiji itekako ugroženi.

Učitelji i nastavnici sa kojima je razgovarala reporterka N1 kažu da im je ugrožen materijalni položaj, da imaju loše uslove rada u školi i da se država ne bavi rešavanjem njihovih problema na koje ukazuju poslednjih nekoliko godina.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.