Prosvetari: Odbacivanje predloga zakona o zaštiti srpskog jezika i pisma, nacionalna sramota

Izvor: Beta, 29.Apr.2021, 12:08

Prosvetari: Odbacivanje predloga zakona o zaštiti srpskog jezika i pisma, nacionalna sramota

Odluka vladinog Sekretarijata za zakonodavstvo o odbacivanju predloga zakona o zaštiti srpskog jezika i pisma kao "nepotrebnog", predstavlja čin ravan nacionalnom samoubistvu i sramoti, ocenili su danas iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.Upozorili su da se u obrazloženju te odluke, kao "razlog potiskivanja ćirilice latiničnim pismom" navodi kako će se na taj način pomoći privredi "koja neće imati dodatne troškove pišući razna uputstva i deklaracije za robu ćiriličnim pismo za srpsko tržište"."Zahvaljujući ovom zakonskom 'opravdanju', ćirilica se sve više zamenjuje latiničnim pismom na svim nivoima javnih službi, kulturnih i medijskih institucija i svih sredstava javnih komunikacija. Nebrigom nadležnih organa vlasti i neusvajanjem zakona o srpskom jeziku i pismu, odričemo se sopstvenih kulturnih vrednosti i čuvanja nacionalnog identiteta i njegovog obeležja", naveli su iz sindikata.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Prosvetari: Odbacivanje predloga zakona o zaštiti srpskog jezika i pisma, nacionalna sramota

Izvor: Danas, 29.Apr.2021

Odluka vladinog Sekretarijata za zakonodavstvo o odbacivanju predloga zakona o zaštiti srpskog jezika i pisma kao "nepotrebnog", predstavlja čin ravan nacionalnom samoubistvu i sramoti, ocenili su danas iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.