Prošlo je 26 godina, Srbija ne zaboravlja žrtve, ali hrabro čuva mir: Šta sada kažu srpski političari - BREME OLUJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2021, 10:23

Prošlo je 26 godina, Srbija ne zaboravlja žrtve, ali hrabro čuva mir: Šta sada kažu srpski političari - BREME "OLUJE"

Povodom manifestacije pod nazivom Dan sećanja na stradale oglasile su se mnoge poznate ličnosti, političari i ministri

Centralnom državnom komemoracijom u naselju Busije kod Beograda u Srbiji će biti obeležena 26. godišnjica progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojno-policijske operacije Oluja.

U srpskoj javnosti o toj akciji se govori kao o najvećem etničkom čišćenju na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata.

.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Da su zločini koji prođu bez kazne najstrašniji već 26 godina je jasno srpskom narodu, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je za naš portal istakao i da Srbija nikada neće odustati od promocije istine o krvavoj "Oluji" i srpskim žrtvama.

- "Oluja" je zločin koji ne smemo da zaboravimo. Te kolone koje ulaze u Srbiju, dok njihove domove sistematski spaljuje hrvatska vojska, ta dečja lica koja uplašeno gledaju iz traktorskih prikolica, starci koji plaču, slike su koje pamtimo, ali koje nikad više ne smeju da se ponove. Najstrašniji su zločini koji prođu bez kazne, kao što se desilo sa Olujom, kada je međunarodna zajednica okrenula glavu na drugu stranu od progona srpskog naroda iz Hrvatske. Zbog toga je obaveza još veća da se sećamo i da uradimo sve što možemo za povratak izbeglica, pronalaženje nestalih i promociju istine o toj krvavoj "Oluji" - istakao je za portal SrbijaDanas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević je istakla da ni posle 26 godina ne blede sećanja na jedan od najvećih progona Srba.

- Svaki 4. avgust je dan kada se sećamo "Oluje" kojom je izvršen pokušaj brisanja srpskog imena. Ni posle 26 godina ne blede sećanja na jedan od najvećih progona Srba i naša je dužnost da poštujemo uspomenu na one koji su stradali, kao i da ne dozvolimo da se to ikada ponovi. Srbija je danas snažna, ponosna i prosperitetna zemlja, zemlja u čijim su temeljima rad, saradnja i mir. To je zalog za budućnost, to je uspešna Srbija koju ostavljamo u nasleđe našoj deci - rekla je za portal SrbijaDanas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je rekao da Srbija "Oluju" mora da naziva pravim imenom - zločinom i etničkim čišćenjem.

- Srbija koju vodi predsednik Aleksandar Vučić nikada neće zaboraviti zločin prema Srbima niti će prestati da insistira na pravdi i kazni za zločince. Jaka i stabilna Srbija stoji uz svakog svog sunarodnika ma gde on da živi. Nikada se više neće ponoviti ''Oluja'' i nikada više srpski narod u kolonama neće napuštati svoje domove, mesto gde je rođen. Srbija nikada više neće ćutati o svojim žrtvama i stradanjima, o užasu koji je zadesio srpski narod i ovom ustaškom divljanju koje je ostalo nekažnjeno. 250.000 prognanih, pobijenih i nestalih Srba tokom i posle "Oluje", opominju da ne smeju biti zaboravljeni i da Srbija uvek jasno i glasno, bez obzira na pritiske, "Oluju" mora da naziva pravim imenom - zločinom i etničkim čišćenjem - rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je dodao da sudbina hiljada Srba, ni danas nije poznata, jer se i četvrt veka kasnije vode kao nestali.

- Baš kao što koncentracioni logor Jasenovac iz Drugog svetskog rata nije bio nikakav radni kamp, već logor smrti, ni „Oluja“ nije bila nikakva oslobodilačka akcija, već sramotno proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta u Hrvatskoj. Proterivanje oko 250.000 sopstvenih građana, bombardovanje izbegličkih kolona, ubijanje staraca, bolesnih i nemoćnih na kućnom pragu, spaljivanje imovine, maltretiranje, prebijanje i zastrašivanje, zločini su koji su postali neraskidivi epilog ove akcije. Sudbina hiljada Srba, ni danas nije poznata, jer se i četvrt veka kasnije vode kao nestali - kaže ministar odbrane Nebojša Stefanović za portal SrbijaDanas i dodaje:

- Nema ničega što će zalečiti rane na duši preživelih, ničega što će vratiti mrtve njihovim najmilijima, nema do dana današnjeg ni pravde za žrtve "Oluje", ali to će, uveren sam, ostati ispisano u istoriji velikim slovima kao sramota međunarodne zajedinice. Međutim, klimanje glavom i prećutkivanje strahota koje su zadesile srpski narod, kako su to radile prethodne vlasti, danas su prošlost. Srbija danas glasno tuguje i ne dozvoljava da se zaboravi - "Oluja" je jedna od najvećih sramota savremene Evrope i celokupnog čovečanstva, a svakako najveće etničko čišćenje na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Jaka Srbija danas gradi budućnost, mir i saradnju u našem regionu, ali o zločinima više ne ćuti. Ne dozvoljava da se žrtve zaborave, niti da se ćuti o užasima koje je pretrpeo srpski narod - poručio je Stefanović.

Da se "Oluja" nikada neće zaboraviti i da je bila krvnička zločinačka akcija svedoči i predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac koji navodi da se hrvatska vojska u to vreme umnogome oslanjala na pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

- Tadašnja Oluja, izvršena je po doktrini Amerikanaca, a to znači da su po ugledu na Amerikance, napadali sa svih strana i sa kopna i iz vazduha i sa mora kako bi osvojili i zauzeli određeni deo teritorije. Tako je izvedena ta akcija “Oluja”. Četvrti avgust slavi se u Hrvatskoj kao dvostruki dan državnosti, odnosno Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Prosto ne postoji ulica u Hrvatskoj, a da se ne zove po Oluji, ili žrtvama Oluje, ali sa druge, sa hrvatske strane - rekao je predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac za naš portal.

Koliko je nepovratna promena države Srbije naglašava i narodni poslanik Vladimir Orlić koji kaže da je današnja Srbija okosnica mira i istine, ali da ne zaboravlja progon svog naroda i da novi neće dozvoliti.

- Svakog 4. avgusta ceo srpski narod se sa tugom seća stradalih i prognanih iz Republike Srpske Krajine. Današnja Srbija, ponosna i samostalna u donošenju sopstvenih odluka, odlučna u zaštiti svog naroda i čuvanju sećanja na sve njegove žrtve, obeležava ovaj datum jer neće da dozvoli da najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata bude zaboravljeno. A zločinacka operacija "Oluja" je bila upravo to, i mi to danas otvoreno kažemo. Za razliku od tajkunsko - mafijaskog bivšeg režima koji je samo gledao kako da se umiljava i dodvorava zločincima koji nas narod ubijali, da se besomučno izvinjava svima koji im to zatraže, kupovao na taj način podršku stranaca za svoju ličnu vlast i lično bogaćenje, Srbija koju predvodi Aleksandar Vučić dostojanstveno i hrabro brani svoj narod i njegovo pravo na istinu, gradi mir i pruža ruku svima, ali i odlučno poručuje - da više nikada neće dozvoliti nove progone. Ovo više nije ona slaba država sa kojom je radio svako šta je hteo, Srbija se promenila i ta je promena - nepovratna - istakao je za portal SrbijaDanas narodni poslanik Vladimir Orlić.

Narodni poslanik Đorđe Milićević je istakao da je naša obaveza da sačuvamo mir i stabilnost i pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama.

- Za njih je to dan radosti, za nas dan žalosti. Pre akcije Oluja u Hrvatskoj je živelo 560.000 Srba, danas oko 180.000. Dobri odnosi mogu da se grade obostranim poštovanjem žrtava, a ne ponižavanjem Srba i srpskog naroda. Srbija želi smanjenje tenzija, ali ne može da prihvati dodelu odlikovanja zločincima i razne priče o veliko srpskoj agresiji, revitalizaciji i negiranju zločina. Srbija vodi mudru i racionalnu politiku i uči na svojim greškama, izvlači pouke. Oni koji slave Oluju ne treba da misle da Srbija ne ume da odgovori snažnije, ali neće, jer je naša obaveza da se nesloga više nikada ne dogodi. Naša je obaveza da sačuvamo mir i stabilnost, pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, ali nikada da ne dozvolimo nipodaštavanje, potcenjivanje i minimiziranje srpskih žrtava - rekao je za portal SrbijaDanas narodni poslanik Đorđe Milićević.

Članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji ne znači da su svoju istoriju oprali, objašnjava narodni poslanik Igor Bečić.

- U Oluji, genocidnoj akciji hrvatske vojske, 4. avgusta 1995. godine iz Republike Srpske Krajine uz podršku međunarodnih sila, proterano je više od 220.000 Srba, a nestalo je i ubijeno više od 2.000 mahom civila i dece. Ovo je najveći genocid počinjen posle Drugog svetskog rata, koji je Hrvatskoj omogućio da Srbe u Hrvatskoj svede na statističku grešku i time ostvari ciljeve fašističke ideologije koju verno neguje i danas. Članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji ne znači da su svoju istoriju oprali, naprotiv ostaće zabeleženo u istoriji da je to država zasnovana na genocidu i etničkom čišćenju. Sa druge strane Srbija ima obavezu i prema svojim precima i prema svojoj deci da ovaj dan obeležava i da se seća svojih žrtava, radi prošlosti i radi budućnosti. Mi ne mrzimo, ali naša dužnost je da se sećamo žrtava našeg naroda i da ne dozvolimo da nam se istorija ikada ponovi. Srbija se danas sa ponosom seća svojih žrtava, zahvaljujući predsedniku Vučiću, jer do samo pre neku godinu ovaj dan se nije obeležavao i srpske žrtve niko nije smeo da spomene. Na nama je da jačamo Srbiju, jer samo jaka Srbija je garant bezbednog i sigurnog opstanka Srba. A oni mogu da slave Oluju kao svoju najveću pobedu, ali time ne mogu izbrisati činjenicu da je to bio najveći genocid u novijoj istoriji, na kom je zasnovana politika današnje moderne hrvatske države, članice porodice evropskih naroda - rekao je za portal SrbijaDanas narodni poslanik Igor Bečić.

Zaboravljanje politike sećanja i komemorativne prakse je prvi korak i jedini ispravni put ka pomirenju.

- Mislim da je to jedini put. U BiH imaju ozbiljan problem i ozbiljno pitanje. Kako i na koji način zaustaviti sukobljavanje oko ratnih strahota koje su prošli narodi žrtava koji su bili na bošnjačkoj, hrvatskoj i na srpskoj strani. Nezavisno kako zvali te strahote, kako zvali te zločine sasvim je jasno da se oko imena ne smemo sukobljavati. Ali oko prirode zločina moramo razgovarati i trebamo uraditi ono što civilizovani ljudi trebaju uraditi, a to je poštovati tuđu žrtvu, tuđe stradanje, priznati zločin koji je počinjen u ime bilo nas Srba, bilo drugog naroda na prostoru BiH - rekao je Pupovac za portal SrbijaDanas.

"Vojna akcija Oluja" ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ. Akcija je počela ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane na području Like, Banije, Korduna i Severne Dalmacije.

Danas se obeležava 26 godine od hrvatske vojne akcije "Oluja" u kojoj je ubijeno i nestalo oko 2.000 Srba, a proterano 280.000.

Kao i svih prethodnih godina, u Srbiji će ovaj dan obeležiti komemoracije i sećanja na ubijene i prognane, dok će u Hrvatskoj, tradicionalno u Kninu, biti održana proslava povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.