Propituju nas o prošlosti oni koji najmanje prava na to imaju

Izvor: RTS, 17.Sep.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Propituju nas o prošlosti oni koji najmanje prava na to imaju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom kampanje u regionu protiv njega i Srbije, da Srbija razmišlja o budućnosti i da je spremna da razgovara i sarađuje sa svima u regionu, ali bez ucena, pogotovo onih koji ponajmanje prava imaju da pitaju o prošlosti, a kamoli da ucenjuju.
Vučić je, komentarišući kampanju koja se i dalje vodi protiv njega, i u kojoj neki u regionu priželjkuju slabu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiju, Srbiju koja treba da plaća ratne odštete, kako to traži jedan od hrvatskih predsedničkih kandidata, ili u BiH, gde SDA ide na ukidanje RS, kazao da bi voleo da je mogao čuti nešto što se tiče budućnosti.

"Budućnost na način koji oni žele da vide neće biti. Mi razmišljamo o budućnosti. Spremni smo da razgovaramo i sarađujemo bez ucena pogotovo od onih koji ponajmanje imaju prava da pitaju o prošlosti, a kamoli da ucenjuju."
Što se Deklaracije SDA tiče, kaže da ju je pročitao, ali da će i dalje biti uzdržan čekajući odgovore i akte Srba, zvaničnih institucija RS, partijskih organa svih partija u Srpskoj.
Nakon tih reakcija, najavio je da će biti spreman da razgovara sa njima, i da, umirujući situaciju, pokuša da pronađe zajednički imenitelj.
"To je odgovoran i jedini ozbiljan pristup u trenutku koji nije lagan", naglasio je Vučić tokom posete Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.
Zemanov predlog dokaz preispitivanja priznanja
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da razgovori predsednika Češke Miloša Zemana i premijera te zemlje Andreja Babiša pokazuju da postoji neka vrsta preispitivanja.
"Zahvalan sam predsedniku Zemanu, ali i premijeru Babišu što su o tome razgovarali. To pokazuje da tema postoji, da postoji neka vrsta preispitivanja, ali da li možemo da očekujemo konačan rezultat koji bi nam se dopao, ne znam", rekao je Vučić.
Vučić je naglasio da sve to pokazuje koliko Česi poštuju Srbiju i koliko su iskreni prijatelji našeg naroda.
S Palmerom imam puno toga da pričam, daleko smo od rešenja
Predsednik Srbije rekao je da sa zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom "ima dosta toga da razgovara o Kosovu i regionu", ali da iz toga ne treba izvlačiti zaključke da li je pozicija Srbije sada bolja nego ranije, ali i da smo daleko od rešenja.
"Naš posao je da se borimo za ostvarenje naših nacionalnih interesa i da razumemo da stvari ne mogu da izgledaju kako mi želimo i da u odnosu s međunarodnom zajednicom ne učestvujemo u 'fontani želja', pa da bude kako mi želimo", rekao je Vučić.
SAD su odobrile odluku Prištine o glasanju sa kosovskim dokumentima
Amerikanci su odobrili odluku Prištine da se na izborima 6. oktobra glasa samo sa kosovskim dokumentima, dok su Evropljani bili protiv, rekao je Aleksandar Vučić i istakao da će Srpska lista, uprkos svim ograničenjima i napadima, pobediti.
"Amerikanci su im to odobrili, Evropljani nisu bili saglasni. Tačka", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije je naveo da će Srpska lista opet pobediti, uprkos svim ograničenjima, kampanjama i napadima.
"Možete da uskratite Srbima 3.000 glasova, opet ćete izgubiti, ali da će se boriti da izguraju neku vlast za Đilasovu Radu, daće sve od sebe i to ne rade prvi put. Ali to je kad nekog naučite da pobeđujete, pobeđujete uvek, samo da pokažete ozbiljnost i odgovornost", rekao je Vučić.
Predsednik Srbije rekao je da je njegov posao da razgovara sa svima, pa i sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini ma o kakvim ljudima se radilo, kako bi olakšao poziciju Srba.
Vučić je rekao da je jedino on, pored Dobrice Ćosića i Zorana Đinđića, izneo nekakav plan o Kosovu, dok od svojih političkih protivnika nikada nije čuo nikakav predlog.
"Recite mi jedan plan mojih političkih protivnika, osim da su protiv svega", rekao je Vučić.
"Planovi su im – 'to je sve naše i biće naše'... Nemojte da lažete narod, budite odgovorni... Ali najlakše je podilaziti ljudima, a najmanje cenim ljude koji vole da podilaze narodu", rekao je Vučić.
Odbacio je i pokušaje političkih protivnika da krivicu za ubistvo Olivera Ivanovića prebace na njega ili nekog iz njegovog okruženja i ponovio da srpske službe i dalje ozbiljno vode istragu.
"Da, prošlo je 20 meseci, a prošlo je i 16 godina od ubistva Milana Pantića u vreme režima Đilasa, Jeremića... 20 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca, a ubice nisu pronađene. Imamo mnogo godišnjica tragedija", rekao je Vučić, podsetivši da Beograd nije imao pristup licu mesta i nije mogao da sarađuje sa privremenim institucijama u Prištini, ni Euleksom.
Uskoro detalji o nacionalnom investicionom planu
Predsednik Srbije najavio je da će se za manje od mesec dana obratiti javnosti sa detaljima u vezi sa novim investicionim planom.
Vučić je rekao da ima mnogo zahteva za finansiranje projekata u okvirima nacionalnog investicionog plan, ukupne vrednosti 24,2 milijarde evra, a da će oni morati da se svedu na 10 do 11 milijardi evra.
"Za jedno 25 dana obavestiću javnost detaljno o novom investicionom planu. To su velike i dobre vesti za Srbiju", rekao je Vučić prilikom obilaska Udruženja porodica nestalih i ubijenih na KiM.
Predsednik je istakao da je finansijska konsolidacija u Srbiji uspešno završena i da sada slede investicije.Uspeh je, dodao je Vučić, kada može da kaže da je prosečna plata kada je on postao premijer bila 329 evra, a za mesec ili dva će biti iznad 500.
"Ljudi moraju da znaju da su realno veći životni standard za 50-60 odsto, pa i 30-40 odsto izuzetno dobri rezultati", poručio je Vučić.
To su rezultati koji meni važni, rekao je, i dodao da ne može više ni da komentariše, čak ni da koristi ove argumente kako bi odgovarao svojim političkim protivnicima.
"Uspeh je valjda to što oni ne moraju nikome da odgovaraju na pitanje što su uzimali pare iz nekih ambasada, odakle im 619 miliona evra", upitao je Vučić.
Povodom kritika na račun zamenika gradonačelnika Gorana Vesića u vezi sa ispravkama na Trgu republike, Vučić je rekao da je Vesić reagovao kako je trebalo, jer nije želeo da gura stvari pod tepih.
Problem je, smatra, u nervozi političkih protivnika, jer moraju da nađu krivca za svoju nesposobnost da ponude bilo kakvu politiku.
"Čemu histerija u vezi sa Trgom republike? Da li država daje neki dinar više zbog toga što je neko u projektovanju ili izvođenju napravio grešku? Ni dinara više. Radiće se mesec dana duže, ispraviće se", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.