Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propali pregovori topličkih rezervista u Vladi Srbije

Predstavnici bivših vojnih rezervista Topličkog okruga završili su bez dogovora današnje pregovore u Vladi Srbije o načinu rešavanja zahteva za isplatu ratnih dnevnica za vreme ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine.



Topolički rezervisti duže od dva meseca protestuju, a današnji razgovori su bili četvrti po redu, od kojih su prva dva završeni bez rezultata.

Predednik Štrajkačkog odbora Dejan Milošević rekao je Tanjugu da su pregovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "na žalost propali, iako je bilo i vremena i prostora da se nešto uradi".

"Naše kolege će biti veoma razočarane današnjih ishodom", rekao je on i dodao da će večeras održati sastanak i najverovatnije već narednih dana ponovo doći u Beograd, u znatno većem broju, sa zahtevom da razgovaraju s premijerom Vojislavom Koštunicom.

Milošević je rekao da predstavnici rezervista nisu mogli da prihvate ponuđeno jer to "što nam je bilo ponuđeno je zapravo bilo gotovo ništa i zato je bilo neprihvatljivo".

Savetnik premijera Srbije Slobodan Lalović rekao je Tanjugu pre dve nedelje, posle trećeg sastanka sa bivšim topličkim rezervistima, da je pitanje ratnih dnevnica "skinuto sa dnevnog reda" a da je "na stolu" pomoć topličkom regionu, posebno Kuršumliji.

Lalović: Rezervisti odbili da potpišu belešku

Savetnik premijera Srbije Slobodan Lalović sastao se danas sa predstavnicima Štrajkačkog odbora rezervista sa područja Topličkog okruga, ali su rezervisti odbili da potpišu službenu belešku sa tog sastanka, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi u sapštenju, na prethodnim razgovorima predstavnici rezervista su se složili se da se, zbog teške socijalno-ekonomske situacije u Topličkom okrugu, formira Radna grupa za određena dugoročnija rešenja za napredak tog kraja.

Na kraju današnjeg razgovora, kako se ističe, oni su odbili da potpišu službenu belešku sa sastanka i insistirali da se razgovara samo o visini novčane nadoknade po pitanju razlika u ratnim dnevnicama.

"Na žalost", ističe se u saopštenju Vlade Srbije, "ovom svojom odlukom rezervisti nanose štetu žiteljima Topličkog okruga, dovodeći u pitanje aktivnosti Vlade na pružanju sveobuhvatne pomoći ovom kraju Srbije".

Oko 500 ratnih veterana protestovalo u Lebanu

Oko 500 ratnih vojnih rezervista protestovalo je danas u Lebanu, zahtevajući od Vlade Srbije isplatu dvevnica, zarađenih tokom rata na Kosovu.

Vojni rezervisti su na skupu u Domu kulture rekli da se svojim zahtevima pridružuju kolegama iz Prokuplja i Kuršumljije, ukoliko Vlada Srbije danas ne reši njihove zahteve.

"Ako oni blokiraju puteve i institucije i mi ćemo to uraditi", kazao je predsednik Štrajkačkog odbora ratnih rezervista Dragan Miljković.

Miljković je kazao da je u ratu na Kosovu učestvovalo oko 2.500 rezervista iz lebanske opštine, kao i da su im dnevnice isplaćene samo za osam sati na dan, umesto za 24 sata.

"Prema našim računicama, svakom učesniku rata na Kosovu Vlada treba da isplati još od pola milion do milion dinara, u zavisnosti od dužine boravka na Kosovu", kazao je Miljković.

Protestanti su posle skupa mirno prošetali do zgrade Skupštine opštine, udaljene stotinak metara, noseći nekoliko transparenata, među kojima je dominirao jedan sa napisom "Srbijo mati, pare nam vrati".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.