Propada zaostavština čuvene srpske umetnice jer ne mogu da se dogovore šta će s njom

Izvor: B92, 27.Nov.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propada zaostavština čuvene srpske umetnice jer ne mogu da se dogovore šta će s njom

Šest godina je prošlo od smrti poznate srpske umetnice Olge Olje Ivanjicki. Uprkos želji velike slikarke da imovinu podari narodu, njena zaostavština sklonjena je od javnosti. A možda je najtužnije to što izgradnja muzeja Olge, ne bi koštala ni državu i Grad Beograd.

Olja Ivanjicki bila je i ostala vanvremenska umetnica. O tome možda najbolje svedoče oni koji su imali tu čast da budu uz nju za života. Jedna od njih je njena prijateljica, glumica Neda Arnerić.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />“Malo je reći prijateljica zato što je ona meni mnogo značila u životu”, kaže glumica za Bulevar B92.

Mračni depo- prostor koga se Olja Ivanjicki najviše bojala. A sve što je iza nje ostalo smešteno je upravo tu, skriveno od očiju javnosti. Reč je o delu Istorijskog muzeja Srbije, koji je odlukom suda privremeni staratelj nad njenom ostavinom, dok traje spor između Fonda Olge Olje Ivanjicki i države Srbije.

Sve stvari koje je Olja brižljivo stvarala, skupljala i čuvala bezbedne su. S druge strane, atelje i njen životni prostor, koji je trebalo da postane spomen-dom, vraćen je gradu Beogradu, prazan i u veoma lošem stanju.

Pogledajte više u prilogu iz naše emisije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.