Pronalazač jednog od najpoznatijih i najpraktičnijih izuma iz naše zemlje na Sajmu tehnike u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2019, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronalazač jednog od najpoznatijih i najpraktičnijih izuma iz naše zemlje na Sajmu tehnike u Beogradu

Sajam tehnike u Beogradu, 63. po redu, ovog puta nismo obišli kako bismo razgovarali sa posetiocima, niti mladim inovatorima, već kako bismo vam u domove doneli priču o jednom Vojvođaninu koji je pre 35 godina, tačnije, 1985. uspeo da izumi stvarčicu koja je u međuvremenu postala deo svakog domaćinstva i to ne samo u Srbiji, već slobodno možemo reći i širom sveta.

Zamolili smo zamenika predsednika Saveza pronalazača Srbije, organizacije koja je 40 godina za redom prisutna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na ovom sajmu da nam predstavi našeg današnjeg sagovornika.

"Mi smo uspeli puno više, nego prethodnih godina, ali je to isključivo zaslugom, između ostalog, inovatorskih dela uma i snage jednog čoveka, zove se Pešović Dragan i svu ovu lepotu koju ćete ovde videti zasluga je tog čoveka iz Vojvodine, Srbije, Evrope, sveta", kazao je Slobodan Simić.

Alatičar iz Šimanovaca, Predrag Pešović, izumitelj je desetak patentiranih izuma. Prvi takav svetski priznat izum bio mu je "Nautilus" ventil, prvi ventil u svetu koji je mogao da se beskonačno otvara i zatvara bez ikakvih oštećenja. Na najvećim svetskim sajmovima pronalazaštva, u Briselu, Parizu, Moskvi i Ženevi za Nautilus ventil je dobio zlatne, srebrne i bronzane medalje.

Nije se zadovoljio činjenicom da je izumitelj genijalne sprave bez koje je nemoguće zamisliti nijedno savremeno kupatilo. Pešović je, rešivši da pomogne mlađim inovatorima, dospeo na čelo Saveza pronalazača.

"To je jedna institucija, kao hram znanja i zvanja, sa preko 1.000 članova i zvaničnih organizacionih jedinica Srbije, danas smo 40. put, 40 godina uzastupno na Sajmu tehnike", dodao je Simić.

Ukoliko vas danas i sutra put navede ka Sajmu tehnike, a poželite da čujete savet o tome kako u glavi razraditi ideju koja se rodila, potražite pronalazača jednog od najpoznatijih i najpraktičnijih izuma iz naše zemlje. Kaže da je sa posetiocima vrlo raspoložen da govori.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.