Pronađeni uzorci aboridžinskog nasleđa u Australiji od pre više od 7.000 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2020, 08:51

Pronađeni uzorci aboridžinskog nasleđa u Australiji od pre više od 7.000 godina

Naučnici su u Australiji otkrili drevne lokacije Aboridžina koje datiraju od pre više od 7.000 godina. Stručnjaci smatraju da će ova otkrića pojasniti razumevanje kulturnog i tehnološkog razvoja prvih stanovnika Australije.

Arheolozi u zapadnoj Australiji otkrili su na stotine kamenih alata koje su napravili Aboridžini na dve drevne lokacije koje se sada nalaze pod vodom na Dampjerovim ostrvima.

Ovaj region poznat je po svojoj drevnoj istoriji i rezbarijama u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stenama. „Budući rad biće proučavanje veštine, tehnologije, načina izrade alata koji je nepoznanica u Australiji“, rekao je pomorski geolog Majk O'Liri.

Kako je naveo vođa projekta, arheolog Džonatan Benjamin, ronioci sa Univerziteta Flinders su u vodama kod obale Pilbaraje na dubinama od tri do jedanaest metara izvukli alate za rezanje i bušenje, kamene čekiće stare hiljadu godina.

Analize su pokazale da je lokacija stara oko 7.000 godina.

„Većina artefakata ostaje na morskom dnu. Oni malobrojni koji su izvučeni skenirani su za dalja istraživanja i predati su autohtonim vlasnicima zemlje, korporaciji Aboridžina „Murujuga“.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.