Pronađen tajni dosije sa imenima 173 člana ID, Evropa meta

Izvor: B92, 03.Avg.2017, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen tajni dosije sa imenima 173 člana ID, Evropa meta

Dosije s imenima 173 pripadnika Islamske države pronađen je u skrovištu terorističke organizacije u Mosulu, piše nemački “Velt”, a prenosi zagrebački “Indeks”.

Kako navode, reč je o spisku potencijalnih bombaša samoubica koji su spremni da napadnu Evropu u znak osvete za poraze ID u Iraku i Siriji.

Dosije su pronašle iračke specijalne snage prilikom oslobađanja Mosula pre nekoliko meseci i prosledile su ga američkim obaveštajnim službama na evaluaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a one potom Interpolu.

U maju je Interpol poslao spisak svim evropskim tajnim službama, javlja “Velt”.

Uz imena džihadista u dokumentu se nalaze i njihove fotografije i zemlje porekla. Nemački list navodi da neke od fotografija izgledaju kao one s pasoša, kao i da se na većini teroristi “radosno smeše”, dok na nekima izgledaju “sramežljivo ili ozbiljno”.

Većina je iz Iraka, ali ih ima i iz Tunisa, Maroka, Jordana, Saudijske Arabije i Tadžikistana.

Međutim, šest terorista na spisku dolazi iz Europe - Belgije, Holandije, Francuske i Nemačke.

Jedini nemački državljanin sa spiska je Sami J. (27), od ranije poznat kao vođa vehabijske organizacije “Milatu Ibrahim” koja je zabranjena u Nemačkoj.

Kao i drugi strani borci Islamske države i on ima svoj pseudonim - Abu Asid al-Almani, što znači "nemački" na arapskom jeziku. Otputovao je 2012. u Egipat, potom u Libiju i na kraju u Siriju gde se pridružio ID, a naknadno su za njim došli njegova supruga i dete.

Islamska država je u julu objavila da je Al Almani poginuo, ne navodeći kako.

Zapadne obaveštajne službe zbog toga su posumnjale da se radi o namernoj dezinformaciji kako bi Islamska država prikrila plan da ga prokrijumčari nazad u Evropu na samoubilačku misiju.

Procenjuje se da je čak 6.000 evropskih muslimana do sada otišlo da se bori u Siriju i Irak za Islamsku državu, od čega 940 iz Nemačke. Neki su se u međuvremenu vratili, mnogi su poginuli u borbi ili samoubilačkim napadima. Koliko ih je još uvek na području sve manjeg "kalifata", nije poznato.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pronađen tajni dosije sa imenima 173 člana ID, Evropa meta

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Avg.2017

MOSUL - Dosije s imenima 173 pripadnika Islamske države pronađen je u skrovištu terorističke organizacije u Mosulu, piše njemački “Velt”, a prenosi zagrebački “Indeks”...Kako navode, riječ je o spisku potencijalnih bombaša samoubica koji su spremni da napadnu Evropu u znak osvete za...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.