Promena vlade u Rumuniji dolazi sa ekonomskim zabrinutostima

Izvor: Southeast European Times, 28.Apr.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena vlade u Rumuniji dolazi sa ekonomskim zabrinutostima

Iznenadna politička promena u rukovodstvu Rumunije -- posle samo dva meseca na vlasti -- poklopila se sa osetljivim prelaskom sa recesije na neznatan ekonomski rast.

28/04/2012

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta – 28. 4.2012.

Rumunski predsednik Trajan Basesku poverio je Viktoru Ponti, šefu Socijaldemokratske partije (PSD), najveće opozicione stranke u zemlji, formiranje nove vlade, nakon što je koalicionoj vladi, na čelu sa Mihajem >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Razvanom Ungureanuom u petak (27. aprila) izglasano nepoverenje.

Ungureanu, bivši direktor rumunske službe za obaveštajni rad u inostranstvu, preuzeo je funkciju pre samo dva meseca, nakon što je prethodna koalicija, na čelu sa Emilom Bokom, podnela ostavku zbog velikog nezadovoljstva javnosti merama štednje koje je morala da preduzme.

Ungureanuova vlada pala je nakon što je 235 poslanika glasalo u korist zahteva za izglasavanje nepoverenja, koji je nosio simboličan naziv: „Zaustavite ovu ucenjivačku vladu! Dоsta je više ovoga!“

Njegov poraz је takođe usledio posle velikog talasa odstupanja, koji je došao iz bivše glavne vladajuće stranke Liberalno demokratske partije (PDL). Ponta, koji je postavio osnove za savez sa strankom desnog centra Nacionalno liberalnom strankom (PNL) u februaru 2011, moraće da formira vladu za deset dana i potom traži glasanje o poverenju u parlamentu.

Promena vlasti u Bukureštu dolazi šest meseci pre parlamentarnih izbora zakazanih za novembar i usred tekuće misije procene od strane MMF-a, sa kojim je Rumunija potpisala okvirni sporazum u martu 2011. godine.

Jedan sat posle pada Ungureanuove vlade, rumunski lej dostigao je svoju do sada najnižu zabeleženu vrednost u odnosu na evro, zbog političke neizvesnosti i zabrinutosti vezanih za ekonomsku stabilnost. Delegacija MMF-a odložila je zakazanu posetu zemlji, jer se čekaju pregovori o novoj vladi.

„Mislim da je ovo glasanje o poverenju bila loša odluka. Upravo postavljenoj Ungureanuovoj vladi trebalo je dozvoliti da završi mandat“, rekao je Septimius Pirvu, potpredsednik vodeće rumunske nevladine organizacije Prodemokratska asocijacija, u izjavi za SETimes.

„Ovaj politički korak baca sumnju na stabilnost procesa pripreme izbora u novembru“, rekao je Pirvu. „Takođe, ali ne manje važno, bivša opozicija, koja je sada na vlasti, već je signalizirala svoje protivljenje sporazumu sa MMF-om i time bi pregovori sa međunarodnim kreditorima mogli da dobiju novi oblik.“

Ali, socijaldemokrate umanjuju te zabrinutosti.

„Ovo je novi početak. Današnji uspeh je dobar za Rumuniju“, rekao je za SETimes poslanik socijaldemokrata Georgian Pop. „Razlika između prethodne vlade i nove vlade videće se u načinu upravljanja i mislim da možemo donesemo promene i rešimo trenutne probleme zemlje.“

Pirvu je rekao da suživot levičarske i desničarske stranke neće trajati dugo. „Ovaj savez između socijaldemokrata i liberala mogao bi da se raspadne jednako brzo kao što je formiran. Njihova kohabitacija može da postoji samo u svrhu održanja dve stranke na vlasti. U valjanoj demokratiji, sa tradicionalnim političkim vrednostima, takva alijansa ne bi postojala“, rekao je Pirvu.

Prethodno takvo iskustvo, kada su liberalne demokrate, koje pripadaju desnom centru, udružile snage sa socijaldemokratama u koalicionoj vladi u decembru 2009, trajalo je manje od godinu dana.

U pokušaju da smiri tržište, Basesku je rekao da je zemlja finansijski sigurna. „Nema razloga za paniku na tržištu jer Rumunija ima konzistentan finansijski tampon u ministarstvu finansija, koje može da se nosi sa bilo kakvim događajima“, rekao je on.

Ako Pontina vlada bude odobrena, predstoje joj mnogi izazovi. Moraće da vrati nivo plata javnih službenika na onaj pre oštrog smanjenja u sklopu mera štednje od 25%. Ungureanu je već signalizirao da će jedna od glavnih misija ove vlade biti da vrati nivo plata u javnom sektoru, što su mnogi videli kao predizborni potez.

Na ulicama se promena na čelu vlade doživljava kao nešto uobičajeno. „Nisam iznenađen. Rumunska politika napravila je sebi ovu reputaciju, da radi sve suprotno“, rekao je za SETimes Vasile Florea, 67-godišnji penzioner iz Bukurešta.

„Zato ne vidim zašto menjati vladu šest meseci pred izbore ili menjati vladu koja je samo nasledila štednju i odredila kao svoj cilj da je preokrene. Počinjem da razmišljam čija je ovo zaista pobeda. Nova koalicija na vlasti mogla bi puno da zažali što je došla na vlast onog trenutka kada su očekivanja građana dostigla najvišu tačku“, rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.