Proizvodnja jagoda za požeške poljoprivrednike isplativija od malina

Izvor: RTS, 14.Maj.2019, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja jagoda za požeške poljoprivrednike isplativija od malina

Poljoprivrednici iz požeškog kraja strahuju da će se zahlađenje i kiša nepovoljno uticati na ovogodišnji rod, prvenstveno voća. Proizvodnja jagoda, čija je berba već počela - i pored veće tražnje i državnih subvencija - u zapadnoj Srbiji još nije prepoznata kao dovoljno isplativ posao.
Ne bi bilo iznenađenje da se viši delovi Tabanovića zabele, kaže Goran Pavlović, čija porodica živi isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od poljoprivrede.

Svake godine, sa berbom jagoda, ubiraju prve prihode u godini, a potom na red stiže drugo voće i povrće. Međutim, početak ove sezone donosi neizvesnost:
"Mnogo je kiše svaki dan. Sad ovih dana je bilo i niskih temperatura. Na jagodu prvenstveno, ona prva stiže na nju najviše utiče. Tu se primiče malina, treba da počinje da cveta isto na nju. Kao i na jagodu utiče loše vreme, hladnoća velika, slabo se razvijaju rodne grane. Tako da neće biti prinosi kao što smo očekivali. Verovatno će biti ispod proseka."

U nižim delovima požeške opštine jagode se crvene. Za koji dan iz Jelen Dola iz jagodnjaka Milomira Gavrovića krenuće nova tura put Rusije:
"Ona veoma brzo stiže, brzo je otplativa. Sadi se u avgustu, bere se već u maju i tu je ciklus proizvodnje završen. Veliki su ulozi, ali velika je i zarada. U suštini bitno je da se radi kvalitetno da to bude prva klasa i onda se nema problem sa tim."
Pavlovići razmišljaju da zbog rasta potražnje svežih jagoda na ruskom tržištu dođu do rešenja da narednih godina ne strepe od vremenskih neprilika.
"Razmišljamo o nekim plastenicima, ali i zato trebaju velika ulaganja", kaže Goran Pavlović. "Dobro, država daje subvencije na to, nismo o tome još u to ulagali, ali kako vreme ide i kako godine dolaze, verovatno ćemo morati i to. Tako da u narednim godinama imamo u planu da to bude pod plastenicima."
Za mnoge koji tragaju za uzgojem voća koje se isplati, Milomir Gavrović kaže da se jagode - ukoliko se primenjuju agrotehničke mere i ukoliko se posvetite proizvodnji - isplate, bez obzira na vremenske neprilike, mnogo više nego maline, koje su u ovom kraju najzastupljenije.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.