Problemi su samo pristizali, a sada imamo lepšu i humaniju budućnost: Doktor u službi građana preporodio Vračar (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2019, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Problemi su samo pristizali, a sada imamo lepšu i humaniju budućnost": Doktor u službi građana preporodio Vračar (FOTO)

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković govori za portal SrbijaDanas o projektima koji su završeni na toj opštini i planovima koji će ostvariti u budućnosti

Na funkciju predsednika Gradske opštine Vračar izabran sam početkom jula 2016. godine. Na tu funkciju stupio sam iz sasvim drugog okruženja i pravila rada, jer sam interventni kardiolog, što podrazumeva promtno delovanje, a postupanje i funkcionisanje administracije se odvija po drugim propisima i procedurama, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje vrlo često traže strpljenje i vreme. Svaki dan donosio je nove informacije i saznanja. Naravno moji saradnici i ja sreli smo se da neverovatnim problemima, pri čemu je jedan sustizao drugi. Nad čuvenom ustanovom kulture, jednim od simbola Vračara "Božidar Adžija", bio je pokrenut postupak likvidacije, koji ni do danas nije okončan. Opština, kao osnivač Javnog preduzeća poslovni prostor, pokazala je totalnu nebrigu, jer je dozvolila da nenaplaćena potraživanja po osnovu izdavanja poslovnog prostora, na najatraktivnijim lokacijama na teritoriji Opštine Vračar budu više od 780.000.000 dinara. Imajući u vidu da je Opština Vračar jedna od centralnih i najurbanija opština na teritoriji Grada Beograda u kojoj je najviša prosečna zarada u Republici Srbiji, sa visokim procentom stanovnika sa visokim nivoom obrazovanja, zahtevi i očekivanja građana od nove koalicije na vlasti su bili veliki. Građani su se masovno žalili na problem komunalnog reda i čistoće, kao i problem parkiranja. Znatan broj dece ostao je neupisan u Predškolsku ustanovu "Vračar".

Neposredno uz Kalenićevu pijacu nalazio se mali "Tržni centar" u Viškoj ulici, sa više od dvadeset lokala – privremenih objekata, koje je kao ruglo trebalo ukloniti, poštujući strogu pravnu proceduru. Na istom mestu danas se nalazi mala zelena oaza sa klupama, na kojima uživaju Vračarci ili odmaraju, čekajući gradski prevoz. Takođe, složeno je bilo nakon više od deset godina, rešiti imovinske odnose u Ulici Bore Stankovića, srušiti stare objekte i time stvoriti uslove da se kompletno rekonstruiše pomenuta ulica i proširi porta Hrama Svetog Save. Rekonstruisana je OŠ "Kralj Petar Drugi Karađorđević", sredstvima Grada Beograda i Gradske opštine Vračar. Izmenama odgovarajuće Gradske odluke obezbeđeno je 192 nova parking mesta, uklanjanjem bašti ugostiteljskih objekata. U 124 zgrade, na osnovu zahteva stanara izvedeni su različiti radovi (zamena ulaznih vrata, instalacije, krečenje, interfon, poštanski sandučići). To su samo neki od problema koje smo morali rešiti, a mogao bih da ih navedem bezbroj.

Prioritet rukovodstva od 2016. godine bio je i ostao, briga o najmlađim Vračarcima, pa su za predškolce, učenike osnovnih i srednjih škola nastavljene neke aktivnosti i uveedene nove: redovno su deljeni besplatni novogodišnji paketići za decu uzrasta do sedam godina, 1000 dece je dobilo autosedišta kada su napunila godinu dana, a roditelji su edukovani kako da ih pravilno koriste, školski pribor je obezbeđen za đake prvake, nagrađane su najbolji vračarski đaci dobitnici diplome "Vuk Karadžić" i đaci generacije u osnovnim, srednjim i muzičkim školama, za decu svih uzrasta obezbeđene su besplatne škole plivanja u Sportskom centru "Vračar". Novi program, koji je Opština razvila u saradnji sa Fizio-centrom Vračar, namenjen je najmlađima - "Vrtić-sportić", koji podrazumeva preglede fizijatara i korektivne vežbe u svim objektima Predškolske ustanove "Vračar". Novi program je i "Vračar bez neplivača", kojim su obuhvaćena deca predškolskog uzrasta i ima za cilj da svako dete, pre poslaska u školu, nauči da pliva. Nismo zapostavili ni omladinu sa Vračara pa je u prošloj godini u objetku Ustanove "Božidarac" otvoren omladinski klub i nove prostorije Kancelarije za mlade u potpuno renoviranom prostoru od blizu 200 kvadrata, u kojoj svi mladi Vračarci mogu da rade na realizaciji ideja za ukupno poboljšanje položaja mladih na našoj opštini. Mladi tim Kancelarije za mlade bavi se realizacijom projekata i aktivnosti iz svih sfera interesovanja mladih. Do sada smo uspešno realizovali desetine projekata, a posebno smo ponosni na sportsko-humanitarni turnir tradicionalni Trofej Vračara, koji se održava u Čuburskom parku.

Naravno nismo zaboravili ni naše najstarije sugrađane. Nastavili smo sa starim i uveli i nove programe za više od sedamnaest hiljada penzionera, koji čine skoro trećinu od ukupnog broja stanovnika, pa s razlogom rukovodstvo Opštine posebnu pažnju posvećuje najstarijim sugrađanima. Kontinuinirano u poslednje tri godine organizovali smo brojne jednodnevne i višedvnevne izlete za naše seniore širom Republike Srbije. Objekat koji je bio u vlasništvu Opštine u Ulici Prote Mateje 36 ustupljen je Gradu Beogradu, kompletno je renoviran i pretvoren u Klub penzionera i u njemu se organizuju najrazličitije aktivnosti namenjene seniorima. Takođe, za njih su organizovani besplatni programi u Sportskom centru Vračar, kao i besplatne usluge vračarskog majstora. Takođe, namera je da se stariji sugrađani, štoi više uključe u svakodnevni društveni život, kako bi osetili pripadnost zajednici i oslonac u lokalnoj vlasti u našoj opštini.

Saradnja sa nadležnim organima Grada Beograda i javnim preduzećima, čiji je osnivač Grad je na izuzetnom nivou. Rezultat te saradnje je: završena prva faza rekonstrukcije Kalenićeve pijace, na trgu Slavija je postavljena nova "Muzička fontana", uređene su površine Trg Mome Kapora, park na Slaviji "Mitićeva rupa" i park u Hadži Ruvimovoj, nekoliko urbanih džepova, parkić u Rajićevoj ulici dobio je nove rekvizite za najmlađe stanovnike, obnovljena je jedna od najvažnijih beogradskih fontana, koja se nalazi ispred Hrama Svetog Save i oko koje se okupljaju roditelji sa malom decom i penzioneri, zamena kompletne spoljne stolarije na Sportskom centru Vračar u vrednosti oko 15.600.000 dinara, kompletno su rekonstruisane ulice: Bulevar oslobođenja, Sazonova, Kneginje Zorke, Cerska, Jovana Rajića, a potom Dubljanska i Svetozara Gligorića.

 Ono na šta sam posebno ponosan je odluka rukovodstva naše Opštine, uz saglasnost nadležnih gradskih organa je da aneks upravne zgrade Opštine ustupimo "Predškolskoj ustanovi Vračar" u cilju rekonstrukcije i adaptacije za potrebe ove ustanove. Ubrzati aktivnosti, kako bi se ovaj objekat stavio u funkciju najkasnije do kraja ove godine i time obezbedilo oko novih 350 mesta za najmlađe stanovnike Vračara. Takođe, važna informacija je da će se sredstvima Kancelarije za javna ulaganja, na psnovu Zaključka Vlade Srbije izvrštiti kompletna rekonstrukcija i i adaptacija OŠ "Sveti Sava" i OŠ "Vladislav Ribnikar". Svestan činjenice da ovako ozbiljni radovi veoma otežavaju realizaciju nastave u navedenim školama, ovim putem apelujem na razumevanje i strpljenje roditelja, jer će u praktično novim školama biti neuporedivo humaniji i lepši uslovi za odvijanje vaspitno-obrazovnog procesa na radost roditelja i osnovaca sa našeg Vračara. Imajući u vidu vrlo ograničene nadležnosti gradskih opština, koji će biti znatno prošitene izmenama i dopunama Statuta grada Beograda, koje će, nadam se sutra biti usvojene na sednici Skupštine grada. Time će biti proširene nadležnosti i naše opštine čime će biti stvoreni uslovi da realizujemo neke projekte za koje do sada nismo imali nadležnost, a to je pre svega, uređenje fasada za koje su stanovnici Vračara jako zainteresovani. Takođe, nova nadležnost Opštine biče legalizacija objekata do 400 metara kvadratnih, što će biti poseban zadatak za nas, jer će kroz tu proceduru građani pre svega rešavati životno pitanje, legalizaciju objekata u kojima žive, a dobićemo i nove nadležnosti u socijalnoj sferi. U skladu sa našim nadležnostima pomagali smo u tekućem održavanju osnovnim školama i Predškolskoj ustanovi. Pre svega, ponosan sam na one projekte koje smo realizovali u saradnji sa gradom Beogradom, o čemu ćemo posebno razgovarati.

Pored svega navedenog, a što je za cilj imalo lepši i humaniji život građana Vračara trudili smo se da isti oplemenimo održavanjem redovnih zdravstvenih tribina na kojima najeminentniji profesori iz raznih oblasti medicine drže veoma zanimljiva predavanja, o problemima koje građane najviše interesuju. Približili smo  građanima dostupnost usluga iz nadležnosti Opštine, kroz efikasnije organizovanje Uslužnog centra. Uveli smo redovna druženja sa seniorima koji žive na Vračaru. Takođe, imamo prigodne besplatne sportske programe za sve uzraste stanovnika, u Sportskom centru Vračar. Učenicima OŠ "Dušan Dugalić", obezbeđujemo besplatan prevoz od kuće do škole i od škole do kuće. Osobama sa invaliditetom pružamo besplatne usluge. Kroz projekat "Eko patrole" obezbeđujemo da Vračar bude čistiji. Za buduće roditelje organizujemo školu roditeljstva "Bebiron". Pokrenuli smo niz novih kulturnih događaja. Božićno seoce, U susret letu, Letnji bioskop kod Hrama Sveti Sava, niz manifestacija za decu povodom Uskrsa i Božića i niz drugih aktivnosti. Od septembra 2016. godine u SROC-u Vračar, zahvaljujući našoj proslavljenoj selektorki ženske košarkaške državne reprezentacije Marine Maljković organizovana je besplatna škola košarke za devojčice osnovnog školskog uzrasta "Pokret za žensku košarku Marina Maljković" od tada besplatnu školu košarke pohađa 136 devojčica. Posebno ističem da sam uglavnom sredom neposredno, uz učešće saradnika, primao građane i pokušavao uvek kada je to bilo moguće da rešim preobleme zbog kojih su mi se obraćali.

Kao predsednik i stanovnik Opštine Vračar želim da stvorimo još lepše i humanije uslove života za sve stanovnike. Želim srećne i zadovoljne mlade ljude i njihovu decu, sigurnost za najstarije sugrađane koji će solidno živeti od svojih penzija. Očekujem da završimo kompletnu rekonstrukciju Kalenićeve pijace, rešimo definitivno problem parkiranja i higijene na ulicama, da uredimo sve urbane džepove, zelene površine, prolaze između zgrada, obnovimo sve ulice. Očekujem da u saradnji sa gradom Beogradom kompletno renoviramo Sportski centar Vračar i u 2020. godini ugasimo najvećeg zagađivača na teritoriji naše Opštine kotlarnicu iz koje se greje ovaj objekat. Takođe, sagledaćemo mogućnost sa gradskim institucijama da se na teritoriji naše Opštine, tačnije u Južnom bulevaru, u najskorijoj budućnosti sagrade novi sportski sadržaji sa otvorenim bazenom i multifunkcionalnom sportskom dvoranom, jer to je želja velikog broja naših sugrađana.

Očekujem da će u bliskoj budućnosti biti definitivno završeno oslikavanje Hrama Svetog Save, koji predstavlja simbol Vračara i najposećeniju turističku destinaciju u Beogradu. Ova svetinja doprinosi razvoju duhovnosti Vračara i njenih građana jer negovanje pravih vrednosti i očuvanje  tradicije jača duh zajedništva i pripadnost šlokalnoj zajednici u kojoj živimo. Čuvanjem kulturno-verskog nasleđa stvaraju se uslovi za duhovni razvoj i bolju budućnost novih generacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.