Problemi kod komšija: Zaraženi prećutkuju kontakte da poštede prijatelje

Izvor: B92, 04.Avg.2020, 12:59

Problemi kod komšija: Zaraženi prećutkuju kontakte da poštede prijatelje

Zagreb -- Hrvatski epidemiolozi žale se da veliki broj obolelih od virusa kovid 19 prećutkuje s kim su bili u kontaktu jer žele da poštede prijatelje od samoizolacije.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, zaraženi to rade jer žele da spasu prijatelje koji idu na letovanje, ili zato što žele da izbegnu samoizolaciju usred ispitnog roka, ili jednostavno jer ih prijatelj zamoli da to ne radi jer "možda uopšte neće dobiti koronu".

Kako se navode reči epidemiologa, mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dalje ne shvataju kovid 19 kao ozbiljnu bolest ne samo za njih već i za sve one koji sa njima žive, rade ili se druže.

Dodaje se da, pored onih koji ozbiljno shvataju bolest i pridržavaju se mera, ima i onih koji ne razmišljajući organizuju velike svadbe, krštenja, zabave, odnosno sve situacije u kojima se koronavirus brzo širi.

Epidemiologe nakon tih velikih događanja muči i činjenica da ima onih koji ne žele da kažu s kim su sve bili u kontaktu ili to oni s kojima su bili u kontaktu traže od njih.

"Za svadbe koje su bile početkom jula nikad nismo dobili popis svih koji su bili na tim događanjima, ni od mladenaca, ni od organizatora svadbe. Tako nismo nikad ni doznali ko je tamo sve bio. Tek kad se neko od njih razboli, saznajemo da je bio na nekoj od tih svadbi na kojima su se okupili brojni ljudi", rekla je epidemiolog iz Vinkovaca Vedrana Lanc Čurdinjaković.

Prema njenim rečima, bilo je i osoba koji su se pravdali da su bili na sastancima pa zato nisu kontakt, ili da su kasnili na isti pa nisu sve vreme bili sa zaraženim, ili da su otišli sa sastanka baš kada je zaraženi došao i slično.

"Znamo da to nije istina, ali nemamo nikakvu mogućnost da to dokažemo pa onda takvi 'prođu' bez samoizolacije i opasnost su za svoju okolinu", rekla je Vedrana Lanc Čurdinjaković i dodala da neke od njih uhvate kada se naknadno utvrdi da su pozitivni, ali da su problem i oni koji imaju blage simptome ili su asimptomatski slučajevi.

Ona je ponovila da je pronalazak najvećeg broja kontakata zaraženog suština kvalitetne borbe protiv širenja kovida 19, što znači da se dođe do barem 80 odsto kontakata u roku od tri dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.