Problemi degradacije zemljišta - zagađenje, erozija, klizišta...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2018, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi degradacije zemljišta - zagađenje, erozija, klizišta...

Glavni faktori degradacije zemljišta u Srbiji su lokalizovani izvori zagađenja, smanjenje organske materije, erozija, a veliki problem su i klizišta, rečeno je danas na skupu „Razvijajmo nacionalno partnerstvo za zemljište" povodom obeležavanja Svetskog dana zemljišta.

Skup su organizovali Agencija za zaštitu životne sredine i partneri Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UN Environment) i regionalna nevladina mreža FEA - inicijativa za šumarstvo i životnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sredinu.

Predstavljeni su postignuti rezultati u oblasti istraživanja, zaštite i prevencije degradacije zemljišta i novi Izveštaj o stanju zemljišta za 2016-2017. godinu koji identifikuje potencijalne izvore zagađenja.

Na teritoriji Republike Srbije registrovano je ukupno 709 lokacija koje predstavljaju potencijalni izvor zagađenja. Najviše lokaliteta se nalazi u kategoriji potencijalno kontaminiranih i zahteva dodatna istraživanja.

Na kvalitet zemljišta utiče i nekontrolisano i neadekvatno odlaganje otpada i zagađenje u okviru industrijskih kompleksa.

Erozija zemljišta jedan je od glavnih procesa degradacije zemljišta u Srbiji i uzrok pogoršanja kvaliteta zemljišta. Procenjuje se da erozija zemljišta različitog stepena pogađa oko 80 odsto poljoprivrednog zemljišta.

Na području Srbije evidentirana su 2.228 klizišta na teritoriji 26 opština. Procesi nestabilnosti terena sa pojavama klizišta, odrona, tecišta zastupljeni su na oko 25 do 30 odsto teritorije Srbije, rečeno je na konferenciji.

U centralnim i brdsko-planinskim oblastima preovlađuje vodna erozija, dok u Vojvodini na severu Srbije preovlađuje eolska erozija, koja utiče na oko 85 odsto poljoprivrednog zemljišta. Pojedini delovi teritorije ugroženi su pojavom klizišta.

Stanje organske materije u poljoprivrednom zemljištu je u kategoriji niskog sadržaja, sa tendencijom smanjenja, što zahteva hitne mere.

"S obzirom na važnu ulogu koju zemljište ima za očuvanje zdravlja ljudi i očuvanje životne sredine, stavljanje njegove zaštite na političku scenu je osnovno kako bi se garantovala dostupnost ovog resursa u budućnosti", zaključeno je na skupu.

Takođe je istaknuto da su veliki napor učinile naučna zajednica, organizacije civilnog društva i donosioci politika u uključivanje zaštite zemljišta u jedan od najvažnijih pravnih okvira za razvoj u narednim decenijama, u ciljeve održivog razvoja koje je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija u septembru 2015. godine.

O važnosti zaštite zemljišta kao posebne oblasti svedoči i činjenica da se jedna od rezolucija usvojenih na poslednjoj Skupštini Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEA 3) 2017. godine odnosi upravo na ovu temu -Upravljanje zagađenjem zemljišta u cilju postizanja održivog razvoja.

Svetski dan zemljišta obeležava se svake godine 5. decembra sa ciljem podizanja pažnje na važnost zdravog zemljišta i promovisanje održivog upravljanja zemljišnim resursima.

Ovogodišnji Svetski dan zemljišta obeležava se pod sloganom "Be the Solution to Soil Pollution - STOP SOIL POLLUTION", rečeno je na skupu.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je i Vodič i prateća brošura za održivo upravljanje zemljištem namenjeni lokalnim samoupravama i donosiocima odluka na lokalnom nivou, Publikacija o stanju kontaminiranih lokacija u Republici Srbiji, kao i sveobuhvatna internet prezentacija posvećena degradaciji zemljišta i održivom upravljanju zemljištem (www.degradacijazemljista.rs).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.