Novi Program ekonomskih reformi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2018, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Program ekonomskih reformi

U Palati Srbija održan je uvodni sastanak za izradu Programa ekonomskih reformi u Srbiji, za period od 2019, do 2021, u čijem radu su učestvovali i ministar finansija, Siniša Mali i šef Delegacije Evropske unije u Beogradu, Sem Fabrici. Program će biti sačinjen na osnovu smernica Evropske komisije i preporuka EKOFIN saveta za izradu ovog dokumenta, iz maja ove godine

Ministar finansija, Siniša Mali, podsetio je na rast BDP veći od planiranog, smanjenje stope nezaposlenosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veći priliv direktnih stranih investicija u odnosu na prošlu godinu i ostale makroekonomske pokazatelje napretka Srbije. Ministar Mali je dodao da će preporuke EKOFIN Saveta biti uvrštene u novi program ekonomskih reformi, a ceo proces njegove izrade usklađen sa izradom fiskalne strategije i budžeta za 2019.

"Naši planovi, između ostalog, predviđaju mere za jačanje rasta vođenog privatnim sektorom, smanjenje sive ekonomije, završetak reforme javne uprave i reformi državnih preduzeća i finansijskih institucija. Nastavićemo sa reformom javnih finansija, poreske administracije, obrazovanja, ulaganja u infrastrukturu, kao i jačanje sistema upravljanja kapitalnim investicijama", rekao je Mali.

Ovaj program takođe je usklađen sa novim programom makroekonomskih i strukturnih reformi, dogovorenim sa MMF. Šef Delegacije EU, Sem Fabrici, podsetio je da je Program ekonomskih reformi oruđe uz pomoć kojeg se Srbija priprema za ispunjenje svih neophodnih ekonomskih kriterijumima u procesu priključenja, a o njemu će biti govoreno i u godišnjem izveštaju o napretku zemlje.

"To je razlog što ovaj dokument nije samo parče papira, već političko sredstvo koje zahteva potpunu angažovanost svih ministara, da pomognu ministru finansija, ali i Vladi Srbije da definišu ispravnu i korektnu pristupnu ekonomsku politiku", kaže Fabrici.

Današnji sastanak je formalni početak petog ciklusa izrade Programa ekonomskih reformi u Srbiji za period do 2021. Ticaće se tri oblasti: strukturnih reformi, fiskalne politike i sprečavanja makroekonomskih disbalansa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mali: Privredni rast 4,2 odsto

Izvor: Danas, 12.Sep.2018

Ministar finanasija Siniša Mali izjavio je danas da su procene o rastu privrede u 2018. godini 4,2 odsto umesto ranije najavljenih 3,5 odsto. Članak Mali: Privredni rast 4,2 odsto se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.