Sednica kosovske skupštine u 14 časova, bez poslanika Srpske liste i DSK-a

Izvor: RTS, 15.Dec.2018, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica kosovske skupštine u 14 časova, bez poslanika Srpske liste i DSK-a

Vanredna sednica kosovskog parlamenta o dijalogu sa Beogradom biće održana u 14 sati, na zahtev 42 poslanika. Sednici neće prisustvovati poslanici Srpske liste, najuticajniji opozicioni Demokrtski savez Kosova, koji predvodi Isa Mustafa, i najverovatnije Pokret Samoopredeljanja.
Održavanje sednice potvrdilo je Predsedništvo parlamenta, a predsednik Kadri Veselji, je novinarima rekao da "Kosovo ima legitimitet >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za dijalog sa Srbijom" i ima stav o ulozi parlamenta u nastavku tog dijaloga.

"Na vanrednoj sednici poručićemo da je ovo prilika za Srbiju da učestvuje u dijalogu, a naši zahtevi su jasni – uzajamno priznanje i članstvo u UN", istakao je Veselji, prenela je Koha onlajn.
Sednici, međutim, neće prisustvovati poslanici Srpske liste, najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Ise Mustafe, a najverovatnije ni, takođe, opozicionog Pokreta Samoopredeljenje, čiji šef parlamentarne grupe, Glauf Konjufca, nije prisustvovao ni sednici Predsedništva.
Potpredsednik DSK, Avdulah Hoti, je nakon sednice Predsedništva, novinarima potvrdio da poslanici te stranke neće učestvovati u vanrednom zasedanju parlamenta o Predlogu rezolucije koja definiše ulogu skupštine i sastav tima za nastavak dijaloga sa Beogradom.
"Ne može biti platforme, ne možemo obezbediti tim za dijalog. Rezolucija je neuspešan pokušaj Socijaldemokratske partije (SDP) da pokrije tajnu koaliciju sa PAN-om ", rekao je Hoti, prenela je Koha.
Hoti ističe i da poslanici DSK ne mogu da učestvuju u radu parlamenta iz više razloga, a jedan od njih je, kako kaže, da vlada koja nema legitimitet ne može da učestvuje u dijalogu.
"Važno je postizanje konsenzusa albanskih partija o dijalogu" 
Šef parlamentarne grupe najveće člance vladajuće koalicije Demokratske partije Kosova, Memlji Krasnići, je izjavio da današnja sednica parlamenta ima za cilj da usvoji predloženu rezoluciju o dijalogu sa Beogradom i da izabere tim Prištine koji će predvoditi taj dijalog.
"DPK smatra izuzetno važnim postizanje konsenzusa albanskih partija u procesu dijaloga, ali deo opozicije, nažalost, i dalje preuzima odgvornost za neuspeh tog procesa", rekao je Krasnići.
"Pozivamo vas da preuzmete ulogu na koju vas obavezuje ustav i zakoni koji su na snazi, kako bi se Kosovo bolje predstavilo u dijalogu sa Srbijom", dodao je Krasnići.
Kritikujući ponašanje poslanika DSK, Krasnići je istakao da "oni svoje stavove menjaju po nekoliko puta dnevno u skladu sa vremenskim prilikama".
"Nažalost, oni nemaju jasan stav za bilo šta, niti o ovom pitanju. Samo odbijanje ovog veoma važnog procesa je jasno", rekao je Krasnići i ponovio da je važno da svi akteri budu deo dijaloga, koji se vodi uz podršku Brisela.
Prema predloženoj rezoluciji, inače, predsednik SDP Špend Ahmeti bi trebalo da bude deo prištinskog tima za dijalog sa Beogradom, uz Fatmira Ljimaja, lidera Inicijative.
Potpredsednik SDP, Visar Imeri, rekao je ranije da je proces nastavka dijaloga sa Beogradom prihvatljiv samo uz uzajamno priznavanje i članstvo Kosova u UN, što bi ubrzalo put Prištine ka EU I NATO.
Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, rekao je sinoć da su stranke Albanaca postigle konsenzus stranaka vladajuće koalicije sa SDP-om, Inicijativom i Alternativom o Predlogu rezolucije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas vanredna sednica Skupštine Kosova o dijalogu

Izvor: Beta, 15.Dec.2018

Vanredna sednica kosovskog parlamenta na kojoj će na zahtev 42 poslanika biti razmotrena i usvojena rezolucija o dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, biće održana danas u 14 časova, odlučilo je Predsedništvo Skupštine Kosova.To su medijima potvrdili šefovi poslaničkih grupa Demokratske...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.