Haradinaj: Tači nastavlja da vodi dijalog

Izvor: RTS, 24.Dec.2018, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Tači nastavlja da vodi dijalog

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, potvrdio je da kosovski predsednik Hašim Tači nastavlja da vodi dijalog sa Beogradom, odnosno da formiranje vladinog tima nije omelo njegove nadležnosti u tom procesu, piše prištinska "Gazeta ekspres".
"Zakon se ne meša u ovlašćenja predsednika već samo daje pravnu osnovu za funkcionisanje delegacije", rekao je Haradinaj novinarima nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sednice vlade.

Vlada u Prištini usvojila je nacrt zakona o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima svoje delegacije u procesu dijaloga sa Beogradom. Posle usvajanja, nacrt zakona se šalje kosovskom parlamentu.
Kosovska vlada je na današnjoj sednici, takođe izdvojila 300.000 evra za aktivnosti svog pregovaračkog tima, prenose mediji u Prištini.
Pregovarački tim kosovske vlade izglasan je u kosovskoj skupštini 15. decembra, kada je usvojena i rezolucija o dijalogu sa Beogradom.
Cilj vladajuće koalicije je da dijalog vrati u parlament, odnosno da prištinska strana ima jedinstven stav i dogovor u svim pitanjima koja bi bila otvarana u dijalogu sa Beogradom.

U nacrtu rezolucije navodi se da bi nastavak dijaloga, uz posredovanje Brisela, za Prištinu bio prihvatljiv samo ako njegov završetak rezultira obostranim priznanjem državnosti, članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i NATO-u.
Na čelu pregovaračkog tima su potpredsednik vlade Fatmir Ljimaj i predsednik Socijaldemokratske partije i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.
Ljimaj: U Briselu o nestalima i ekonomiji 
Fatmir Ljimaj najavio je posetu članova te ekipe Briselu, u prvih deset dana nove godine, gde će se pripremiti za nastavak dijaloga.
Ljimaj je nakon sednice članova prištinskog tima izjavio da očekuje da će ekonomija i sudbina nestalih osoba biti teme razgovora sa Beogradom.
"Očekujemo da će u prvih deset dana naredne godine državna delegacija na poziv Evropske unije biti u Briselu. Tamo ćemo se pripremiti sa temama za koje verujemo da ćemo se baviti sa Srbijom. Naravno, Brisel ima šta da kaže u tom smislu, tako da se delegacija polako kreće ka funkcionalizaciji, pošto je dobila mandat u parlamentu", rekao je Ljimaj.
Ljimaj i Špend Ahmeti sastali su ranije danas u Prištini sa kosovskom predsednikom Hašimom Tačijem.
Ljimaj je nakon tog susreta rekao da očekuje da će Tači uskoro obezbediti sve neophodne materijale o temama koje su do sada razmatrane.
U saopštenju iz Tačijevog kabineta navodi se da su pred poslednju fazu dijaloga, razgovarali i o neophodnosti nastavljanja koordinacije tokom procesa razgovora i iskorišćavanja trenutka za postizanje konačnog pravno obavezujućeg sporazuma koji će Kosovu obezbediti priznanje od strane Srbije i učlanjenje u UN, NATO i EU.
"Ovaj trenutak treba iskoristiti i potrebno je da se još više ojača političko jedinstvo, kao i da se jednoglasno govori o Kosovu. To je bio jasan zahtev predsednika Trumpa kosovskom vođstvu, koji mi treba da poštujemo jer je u potpunom skladu sa našim državnim interesom", naveo je Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Kosova usvojila nacrt zakona o dijalogu sa Srbijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Dec.2018

Vlada Kosova usvojila je nacrt zakona o obavezama, odgovornostima i ovlašćenjima Državne delegacije Republike Kosova u procesu dijaloga sa Srbijom. Premijer Ramuš Haradinaj je kazao da će se ovaj nacrt zakona u što kraćem roku proslediti Skupštini na razmatranje i usvajanje. „Ovim zakonom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Haradinaj: Tači nastavlja da vodi dijalog sa Beogradom

Izvor: Danas, 24.Dec.2018

Kosovska vlada usvojila je Nacrt zakona o dijalogu sa Begradom i prosledila ga parlamentu. Članak Haradinaj: Tači nastavlja da vodi dijalog sa Beogradom se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.